SARAYBOSNA ÜNİVERSİTELERİ
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) tarafından 2003 yılında Saraybosna’da kuruldu. IUS 2004-2005 öğretim yılında Temel Geliştirme Programı (İngilizce Hazırlık) ile faaliyete başladı. Üniversitemiz bünyesinde 3 temel fakülte (Mühendislik ve Fen Bilimleri, İktisadi ve İdari Bilimler, Sanat ve Sosyal Bilimler) Eylül 2005’de öğretime açıldı. IUS Bosna’nın bir üniversitesi olup YÖK tarafından denkliği tanınmaktadır.
Uluslararası bir eğitim kurumu olan IUS’ta öğretim ve iletişim dili İngilizcedir. IUS’a kayıt yaptıran öğrenciler bir İngilizce Yeterlik sınavına alınırlar. İngilizceleri yeterli olmayan öğrenciler İngilizce Hazırlık Okuluna devam ederler. İngilizcesi yeterli görülen öğrenciler doğrudan 1. sınıf derslerine başlarlar. IUS yaz döneminde de İngilizcesini geliştirmek isteyen öğrenciler için Yoğun Yaz İngilizce Programı açmaktadır.
Vizyonumuz
Kurucularımızın, akademik ve idari çalışanlarımızın, öğrencilerimizin ve diğer paydaşlarımızın ortak çabaları ile uluslararası düzeyde kalitesi kabul edilen bir yüksek öğretim ve araştırma kurumu ve mükemmellik merkezi olmaktır.
Misyonumuz
Bilim, sanat ve teknoloji üretip insanlık yararına sunmak; bilgiyi kendisi ve çevresi için değere dönüştürebilen, özgür, katılımcı, paylaşımcı, değişime ve gelişime açık fertler yetiştirmektir. IUS bölgedeki ve diğer ülkelerdeki üniversitelerle işbirliği yaparak, uluslararası bir araştırma ve eğitim kurumu kimliğiyle Bosna-Hersek’ten ve geniş bir coğrafyadan gelecek öğrencilere huzurlu, rahat ve öğrenme odaklı bir akademik ortam sunar.
Değerlerimiz
İfade özgürlüğüne ve farklılıklara saygılı olmak, adil ve dürüst olmak, öğrenmeye adanmışlık, mükemmelliği aramak, barışçı ve paylaşımcı olmak, estetik güzelliği aramak, tutarlılık, değer üretmeyi amaçlamak, sosyal sorumluluk sahibi ve katılımcı olmak.
Paydaşlarımız
Kurucu Vakıf, Üniversite Yönetimi, akademik ve idari personel, öğrenciler ve velileri, yerel toplum örgütleri ve belediyeler, ilgili kamu kurumları ve tedarikçilerimiz.
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi globalleşen dünyanın sorun ve ihtiyaçlarının farkında olan, sorunların kökenine inerek doğru ve sağlıklı analizler yapabilen ve yapıcı çözümler üretebilen ekonomist, yönetici ve uluslararası ilişkiler uzmanları yetiştirmeyi hedeflemektedir. Farklı ülke ve kültürlerden gelen öğrencilerimiz alanlarında uzman, farklılıkları içselleştirmiş, teorik bilgileri pratik hayattaki tecrübeleriyle zenginleştirerek aktaran hocalarımızdan ders görerek, analitik düşünme ve yaratıcı çözümler üretme yeteneklerini geliştirmektedir.
FAKÜLTELER
Yönetim Bilimleri
İktisat ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden oluşmaktadır.
Ekonomi bölümünde okuyan öğrencilerimiz geçmişten günümüze değişen şartlarla beraber gelişen fikirler, ekonomik düzenler, kurulup yıkılan teorilerden başlayarak, toplumu rakamlardan okuma yeteneği olan ekonometri ve istatistik bilimleri, matematik, uluslararası ticaret, uluslararası ekonomi, mikro ve makroekonomi, oyun teorisi ve strateji geliştirme gibi dersler ve daha fazlasından oluşan bir program yardımıyla dünyanın ve ülkelerinin ihtiyaç duyduğu analiz eden, tahmin yapabilen ve aynı zamanda çözümün de bir parçası olmaya talip ekonomistler olarak mezun olmaktadır.
Yönetim Bilimleri insan ve şirketlerin en bilimsel ve en verimli bir biçimde nasıl yönetileceğini araştırır. İnsan ve toplum psikolojisi, sosyoloji, matematik ve istatistik temellerinden yola çıkan geleceğin yönetici adayları insanı ve insanın organizasyon içindeki davranışlarını, verimliliği etkileyen faktörleri, bu faktörlerin nasıl yönlendirileceğini, insan kaynaklarının nasıl
Stratejik bir şekilde yönetilebileceğini öğrenirler. Diğer yandan, şirketlerin bütün olarak gelişen dünyadan geri kalmadan nasıl yönetilebileceği, risk analizleri, stratejik analizler, liderlik gibi konular bu programın ilgi alanında yer alır. Yeniliklerin hızla eskidiği çağımızın en büyük ihtiyaçlarından birisi olan doğru kararları doğru zamanda alan, yenilikleri izlemekten ziyade yenilikleri yaratmaya talip olan yöneticiler yetiştirmeyi hedefleyen Yönetim Bilimleri programımız öğrencilerine teorik bilgileri pratik hayatla bağdaştırabilecekleri bir eğitim sunmaktadır.
Uluslararası İlişkiler Programımız dünyayı yönlendiren dinamikleri, ülkeler arasındaki görünen ve görünmeyen ilişkileri derinlemesine inceleyip anlayarak, geçmişin verdiği dersleri daha güzel bir geleceği şekillendirmek için kullanan bürokratlar ve uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğrencilerimiz politikaya giriş, tarih ve sosyoloji ile ilgili temel bilgilerle donandıktan sonra, uluslararası ilişkiler disiplininin temel çerçevesi, uluslarası kurumlar, uluslararası politik ve ekonomik ilişkileri incelemekte ve araştırmakta, ayrıca bu bilgileri güncel olaylarla harmanlayarak bakış açılarını zenginleştirmektedir.
Uluslararası İlişkiler (IR)
Program Hakkında Uluslararası İlişkiler disiplini bir yandan dünyaya bir bütün olarak bakıp bağlantıları ve ilişkileri görmeye çalışan, diğer yandan detaylara inip ilişkileri derinlemesine inceleyen bir alan olarak her geçen gün daha da gelişmekte ve önem kazanmaktadır. Günümüz dünyasında hiç bir ülke kendisini izole ederek diğer ülkeler ile ilişkisini keserek ayakta duramaz. Devletler ekonomik ve siyasi anlamda birbirlerine bağımlı hareket etmekte ve herhangi bir konuda karar alırken hem kendilerini hem diğerlerini düşünerek adım atmaktadır. Bu bağlamda geçmişi ve bugünü çok iyi değerlendirerek ve gelecekle ilgili öngörülerde bulunarak en uygun kararları almak ve bu esnada diğer ülkelerle ilişkileri de zedelememek gerekmektedir.
Uluslararası İlişkiler Programımız dünyayı yönlendiren dinamikleri, ülkeler arasındaki görünen ve görünmeyen ilişkileri derinlemesine inceleyip anlayarak, geçmişin verdiği dersleri daha güzel bir geleceği şekillendirmek için kullanan bürokratlar ve uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğrencilerimiz politikaya giriş, tarih ve sosyoloji ile ilgili temel bilgilerle donandıktan sonra, uluslararası ilişkiler disiplininin temel çerçevesini, uluslararası kurumları, uluslararası politik ve ekonomik ilişkileri incelemekte ve araştırmakta, ayrıca bu bilgileri güncel olaylarla harmanlayarak bakış açılarını zenginleştirmektedir. Mezunlarımız, ülkelerinin Dışişleri Bakanlığı ve büyükelçilikleri başta olmak üzere, siyasi partiler, ulusal, uluslararası ve yabancı şirketler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının dış ilişkiler bölümlerinde çalışma imkanına sahip olmakta ve ayrıca gazete ve televizyonlarda uluslararası ilişkiler uzmanı, stratejist ve analist olarak hizmet verebilmektedir. Ayrıca gazete ve televizyonların dış haberler muhabiri olarak çalışma imkânlarının yanı sıra, farklı ülkelerin dillerini öğrenerek kendini geliştiren mezunlarımız devlete bağlı olarak veya herhangi bir şirketin temsilcisi olarak dünyanın birçok ülkesinde çalışabilirler. Uluslararası ilişkiler mezunları yüksek lisans ve doktoralarına devam ederek akademik camiada kalabilir ve gerektiği zaman uluslararası ilişkilerin dinamiklerini bilen bir insan olarak hükümetlere danışmanlık hizmetleri verebilirler.
AKADEMİK YAPI
IUS’taki müfredat programları, birinci yıl ortak üniversite dersleri, ikinci yıl ortak fakülte dersleri, daha sonra ise zorunlu ve seçmeli fakülte ve alan derslerinden oluşur. Öğrenci hangi programı okuyacağına karar vermek için 3. sınıfa kadar bekleyebilir. Fakülteler ve programlar arasında kolay geçiş ve çok sayıda serbest seçmeli ders almak imkanı temel ilke olarak kabul edilir. Çift anadal ve yandal uygulaması vardır.
IUS Avrupa Kredi Transfer Sistemine dahildir. Böylece Avrupa ve ABD üniversiteleriyle öğrenci transferi kolayca yapılabilmektedir.
IUS’ta eğitim-öğretim öğrenci ve öğrenme merkezli, uygulama ve katılım ağırlıklı yapılır. Yeni öğretim kavram, yöntem ve teknolojilerinin kullanılmasına önem verilir. Her öğrencinin seçtiği alanda en iyi şekilde yetişmenin yanında, takım çalışması ve liderlik birikimleri kazanmış, kendini yazılı, sözlü olarak ve topluluk önünde rahatça ifade edebilen, kendi değerlerini koruyup geliştirirken farklılıkları zenginlik olarak görmeyi öğrenmiş, pozitif enerjiyle dolu ve sosyal sorumluluk sahibi bir birey olarak mezun olması amaçlanır.
Fakültelerin, temel bilim ve teknolojiler konusundaki araştırmalara kendini adamış, istekli ve aktif bir eğitim kadrosu vardır. 2008-2009 öğretim yılında IUS’ta 3 Fakültemizde 77 Öğretim Elemanı görev yapmaktadır. Bu sayı önümüzdeki yıl 100’e yaklaşacaktır.
Geniş yelpazeli bu eğitim kadrosu, çeşitli çalışma alanlarına ve eğitim hayatına olumlu katkılar sağlamaktadır. Öğrenci sayısının şu an itibariyle az olması, eğitim kadrosunun, öğrencilerin kişisel ve akademik gelişmeleri ve bu gelişimi mezuniyet sonrası iş olanaklarıyla ilişkilendirebilmeleri için hatırı sayılır derecede zaman ve emek harcayabilmelerine imkan sağlamaktadır.
Kayıt Kabul Şartları
Uluslararası Sarajevo Üniversitesi (IUS) Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi (FASS) ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (FENS) 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılından itibaren ÖSYM Kılavuzuna girmiştir. Her yıl olduğu gibi bu yılda Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri (FENS) Fakültesi'ne Türkiye'den gelen öğrenciler ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir.
Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Fakültesine (FBA) kayıt yaptıracak öğrencilerin ise, geçerli bir lise diploması almış olması gerekir. Türkiye'den gelen öğrencilerin LYS'den 180 (standart) puan barajını aştıklarını belgelemeleri Lisans diploması denkliği için gereklidir. Geçerli veya yeterli LYS Puanı olmayan adaylar YÖK tarafından kabul edilen uluslararası bir sınav (SAT 1000+ gibi) puanı ile başvurabilirler.
Normal şartlarda lisans diploması (B.A. veya B.Sc.) alabilmek için 4 yıllık veya 8 dönemlik başarılı çalışma gerekir. Başka üniversitelerden yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler orada aldıkları dersleri ve notlarını belgelemek suretiyle başvurabilirler.
IUS'ta her öğrencinin bir akademik danışmanı vardır. Akademik danışman öğrenim hayatı boyunca öğrenciye rehberlik yapar ve tüm sorunlarıyla ilgilenir.
IUS Mühendislik Programları ABET kriterlerine göre hazırlanmıştır. IUS, Avrupa Kredi Transfer Sistemine (ECTS) dahildir. Bu suretle Avrupa üniversiteleri arasında öğrenci değişimine ve ders transferine imkan sağlanmaktadır.
LYS’ siz Öğrenci Kayıt Kabul Şartları
Uluslararası Saraybosna Üniversite’si Hangi Koşullarda Öğrenci Kabul Eder?
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) 2 şekilde öğrenci kabulü yapmaktadır :
1) ÖSYM-YÖK Tarafından Yerleştirilen Öğrenciler Bu öğrenciler mezun olduklarında diplomaları ve diğer istenen evraklarla birlikte YÖK'e denklik başvurusunda bulunurlar ve denklikleri onaylanır.
2) ÖSYM-YÖK Tarafından Yerleştirilmeyen Öğrenciler
i. LYS sınavında 180 puanını aşan öğrenciler : Öğrenci okumak istediği bölümün taban puanı olan 180 i geçtiğinde, istediği fakülteye kayıt yaptırabilir.
MYO ve TEF li öğrenciler IUS’a hangi şartlarda kayıt olabilir?
Bu öğrencilerin ders transferi, ilgili intibak komisyonu tarafından alınan karara göre yapılacaktır. Bu durumdaki bir öğrenciden, transkript ve ders içerikleri istenir. Alınan bu dökümanlar intibak komisyonu tarafından incelendikten sonra öğrencinin hangi derslerinin sayılıp sayılmayacağı ve ne kadar sürede mezun olabileceğinin kararı öğrenciye bildirilir.
SAT SINAVI VE DİPLOMA DENKLİĞİ
Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ni Ekim 2005 tarihi itibarı ile tanımıştır. Buna göre IUS, YÖK tarafından tanınan üniversiteler listesine girmiştir. Böylece IUS’tan mezun olacak olan T.C vatandaşı öğrencilerimiz için YÖK’e diploma denkliği başvurusu yolu açılmıştır. Ancak üniversitenin YÖK tarafından tanınırlığı diploma denkliğinin ilk şartını oluşturmaktadır.
İkinci şart ise öğrencinin tanınan bu üniversiteye Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’den kabul edilecekleri program/bölüm için gerekli olan ham puan türünden (TM, MF, TS, DİL) en az 185 alarak kayıt yaptırmış olmasıdır. Öğrencinin bu puanı üniversiteye öğrenci olarak kayıt yaptırmadan önce almış olması gerekmektedir.
IUS yönetimi İngilizce Hazırlık Programında (ELS) okuyan T.C. vatandaşı öğrencilerin YÖK diploma denkliği için gerekli LYS puanı yoksa bu durumdaki öğrencilerin YÖK’ün LYS sınavına alternatif olarak kabul ettiği SAT (Scholastic Assessment Test) sınavına girerek yeterli puan almaları denklik açısından önemli bir şartı sağlayacaktır.
SAT uluslararası geçerliği olan bir sınavdır. Sınav, lise matematik bilgilerini ölçen sayısal bir kısımla İngilizce okuduğunu anlama, analiz etme, üst düzey kelime bilgisi ve deneme-kompozisyon yazma gibi bilgi ve becerileri ölçen sözel bir bölümden ve kompozisyon yazımından oluşmaktadır. İhtiyaç duyanlara kurs açmak veya kitap temin etmek şeklinde destek verilecektir. YÖK, SAT1 sınav sonucu olarak en az 1000 puan alınmasını denklik açısından yeterli bulmaktadır. Geçerli / yeterli LYS puanı olmayan tüm ELS öğrencilerinin SAT sınavına uygun bir zaman ve yerde girmeleri gerekmektedir.
ÜNİVERSİTEMİZLE İLGİLİ BAZI AÇIKLAMALAR
Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde öğretim dili İngilizcedir. Kayıtta İngilizce yeterliliğini üniversitece belirlenen kriterlere göre belgeleyemeyen tüm öğrencilere ortak seviye tespit sınavı verilir. Bu sınavda barajı aşan öğrenciler yeterlik sınavına alınır. Yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrenciler İngilizce dil seviyelerine göre Hazırlık Okuluna devam ederler. İngilizce Hazırlık Okulu 4 yıllık öğrenim süresine dahil değildir. İngilizce Hazırlık Okulunda normal öğrenimin süresi Başlangıç ve Temel düzeyden başlayanlar için bir akademik yıl, Orta ve İleri düzeyden başlayan öğrenciler için en az bir dönemdir (8 hafta). Herhangi bir düzeyde iki kez başarısız olan veya birden fazla düzeyi tekrar etme durumuna gelen Başarı Burslu öğrencilerin bursu Teşvik Bursuna dönüşür.
Hazırlık Okulunda bir yılda başarılı olamayan öğrencilerin yaz okuluna ve yaz okulu sonunda verilecek olan yeterlik sınavına katılmaları gerekir. Yaz okulu sonunda başarılı olamayan öğrenciler bir sonraki akademik yıl başında verilecek yeterlik sınavını Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerle birlikte alır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencilere fakültede derslere devam hakkı verilmez, ancak eksiklerini, ya kendi imkânları ile veya Hazırlık Okulunda açılan kurlarda (1) dönem için 800 Avro, (1) yarıyıl için 1.600 Avro ücret ödeyerek tamamlamaları için bir yıla kadar ek süre verilir. Bu öğrenciler izleyen akademik yarıyıl başına kadar verilecek yeterlik sınavlarını alırlar. Bu sınavda başarılı olamayan öğrencilerin fakülte sınıflarına kaydı yapılmaz.
Eğitim ve öğretim ücrete tabidir. İndirimsiz öğretim ücretleri İngilizce Hazırlık Okulunda yıllık 3.200 Avro, Fakülte sınıflarında 5.500 Avro olarak, (4) eşit taksit halinde tahsil edilir. Başarı bursu öğrencinin öğrenime devam ettiği, dönem not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,25 olduğu ve disiplin cezası almadığı sürece devam eder. Aksi halde bursları Teşvik bursuna (%25) dönüştürülür. Teşvik bursu ise öğrencinin dönem not ortalamasının en az 1,70 olduğu ve disiplin cezası almadığı sürece devam eder. Aksi halde teşvik bursu kesilir. Başarı ve teşvik bursları karşılıksız olup, hazırlık sınıfı programlarında geçirilecek süreyi de kapsamaktadır.
2009 ÖSS sıralamasında Üniversitenin Başarı Burslu programlarını tercih edip kayıt yaptıran öğrencilerden kayıt yaptırdığı SÖZ2, EA2 veya SAY2 puan türlerinden birinde ilk 6000'e (DİL puanı ile girenlerin ilk 1000'e) girenlerin bursu %100'e yükseltilir. SÖZ2, EA2 veya SAY2 ham puanı 240 (DİL ham puanı 250) ve üzeri olanlar ile okul birincilerinin burslarına %25 ilave yapılır. Yükseltilen bu bursların devamı için öğrencinin disiplin cezası almaması, İngilizce Hazırlık Okulunu en fazla bir senede geçmesi ve fakülte sınıflarında genel not ortalamasının (GNO) her dönem 4,00 üzerinden %100
Burslularda en az 2,70; %75 burslularda en az 2,50 olması gerekir.
İngilizce Hazırlık Okulu hariç, öğrenim süresi boyunca her akademik dönem sonunda GNO'sı 3,75'i geçen öğrenciler, o dönemi izleyen akademik yarıyıl için geçerli olmak üzere %75 burslu sayılır. GNO'nın 3,90'ı geçmesi durumunda öğrenci, sadece bir sonraki dönem için geçerli olmak üzere, %100 burslu sayılır. Burslu programa yerleştirilen öğrenciler üniversite bünyesinde program değiştirdikleri takdirde bursları bir kademe (%25) düşürülebilir. Barınma ve yemek ücretleri ile her yıl yapılması zorunlu olan oturma izni ve sağlık raporu alınması ile sağlık sigortası yapılması öğrenim
bursuna dahil değildir. Kayıt tarihi Hazırlık Sınıfı ve Üniversite için ÖSYM'nin ilan ettiği tarihler arasındadır.
Kız ve erkek öğrenciler için ayrı yurtlar bulunmaktadır. Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere bu yurtlarda kalabilmeleri için öncelik tanınır. Akademik yıl yaklaşık 9 aylık bir süreyi kapsamakta olup, Yaz Okuluna kalacakların ayrıca, yurt ve öğretim ücreti ödemeleri gereklidir.
Öğrenciler; 1. sınıfta çoğu ortak olan üniversite dersleri alırlar. 1. sınıfın sonunda ilk girişte seçtiği fakülteyi değiştirebilir. 2. sınıfta seçtiği fakültenin giriş düzeyindeki derslerini alır, 2. sınıf sonunda okuyacağı akademik programı (bölümü) belirler.
Burs ve Maddi Yardım
ÖSYM tarafından yerleştirilen Sanat ve Sosyal Bilimler ile Mühendislik Fakültelerimize kayıt yaptıran başarılı öğrencilerin bursları Vakfımız tarafından ayrıca aşağıda gösterilen seviyelere yükseltilir:
İlgili puan türündeki başarı sıralamasında ilk 10000'de (DİL puanı ile gelenler ilk 5000'de) yer alanların bursları %100'e, yükseltilir.
LYS Ham Puanı 375 (Dil Puanı Hariç) ve üzeri olanların burslarına % 25 ilave yapılır.
Ayrıca % 10 kardeş indirimi yapılır.
Fakültelerimiz öğrencilerine verilen burslar, Üniversitemizin Burs Yönetmeliğindeki şartlara bağlı olarak her yılsonundaki "ağırlıklı not ortalamasına" göre aynen devam eder, düşürülür veya yükseltilir. Burslar İngilizce Hazırlık Okulu'nda en fazla 1 yıl, Fakültelerde ise en fazla 4 yıl devam eder.
Üç Fakültemizden herhangi birine kayıt yaptıran öğrencilerimiz, 1. yılın sonunda, başlangıçta tercih ettikleri Fakülteyi; 2. yılın sonunda kontenjanlar dâhilinde Program tercihlerini değiştirebilirler. Bu husus Üniversitemizin "Fakülte ve Programlar arası Transfer Yönetmeliği"ndeki esaslara göre yapılır.
İndirimsiz öğretim ücretleri, İngilizce Hazırlık Okulu'nun yıl içindeki 8 er haftalık her bir dönemi için 800 Avro diğer Fakültelerde 5500 Avro olup, bu ücret başarı burslu öğrencilerden %50, Teşvik Burslulardan %25 indirimli olarak alınır.
Burslu öğrencilerimizin Burs oranlarını yükseltebilmeleri, Burssuz öğrencilerimizin burs kazanabilmeleri için gerekli şartlar:
Fakültelerde en az 30 kredilik ders yükünü tamamlayıp, ağırlıklı not ortalaması aşağıdaki şartlara uyan öğrencilere 1 yıllık burs tahsis edilebilir. Şartları yerine getiren öğrencilere 1 er yıllık uzatmalar uygulanır. Ağırlıklı Not Ortalaması (4,00 üzerinden)
≥ 3,90 olanlara %100 burs
≥ 3,80 olanlara % 75 burs
≥ 3,70 olanlara % 50 burs<
≥ 3.60 olanlara % 25 burs tahsis edilebilir.
İngilizce Hazırlık Okulu ve Fakülte öğrencilerinin bursları Yaz Okulu için geçerli değildir.
Saraybosna'da hayat maliyeti Türkiye'ye göre biraz daha ucuzdur. İsteyen öğrenci yurtlarda kalabilir. Üniversiteye yakın mobilyalı daire veya ev kiralamak da mümkündür. Öğrencilerin yemek, barınma, yol ve kırtasiye giderleri aylık 200 ile 250 Avro arasındadır. Saraybosna sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı itibariyle İstanbul veya Ankara'ya benzeyen, ulaşımı kolay bir şehirdir.
Öğrenci Vizesi İşlemleriBosna Hersek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına giriş vizesi uygulamayan ülkelerden biridir. ÖSYM yerleştirmesi veya İstanbul Ofis Kayıtlarımızla öğrenci statüsü kazanan yeni/eski aday öğrencilerimiz, Bosna'da yasal bir şekilde oturum alarak eğitimlerine devam edebilmeleri için "Öğrenci Vizesi"ne başvurmak zorundadırlar. Bosna dışından gelen (Türkiye ve diğer ülkelerden) öğrencilerimize yardımcı olmak amaçlı Üniversitemiz bünyesinden Sosyal İşler Daire Başkanlığı'na (SCHSA) bağlı Vize Departmanımız oturum işlemleri hizmeti vermektedir. Öğrencilerimiz Bosna Hersek’e giriş yaptıkları gün SCHSA departmanına öğrenci vizesini başlatmak üzere başvuru yapması gerekmektedir. Bosna Hersek'e gelirken Öğrencilerimiz yanında bir adet SABIKA KAYDI getirmeleri gerekmektedir. SABIKA KAYDI oturum işleri için gereklidir.
Bosna Hersek öğrenci vizesi bir kaç aşamadan oluşmakta olup vize, başvurudan 4 ay gibi bir süre içinde öğrencilerimizin pasoportlarına işlenmektedir. Öğrenci vizesine başvurmayan öğrencilerimiz Bosna Hersek polisi tarafından tespit edildiği gün bir yıl süreyle sınırdışı edilmektedir ve bir miktar para cezası uygulamaktadır. Bosna Hersek'te oturum izinleri normal şartlarda bir eğitim yılı olarak düzenlenir. Ancak, verilecek oturum izninin bitiş tarihi pasaport süresinin bitiş tarihinden üç ay öncesidir. Dolayısıyla pasaport alınırken süresi asgari iki yıl olarak tanzim ettirmek zorundadırlar. Tavsiye edilen pasaport süresi 5 yıldır.
Donanmaci Mahallesi Izmir , Karsiyaka |
tel/fax- 0 232 441 74 34 |
Gsm:0(507) 917 37 50 |
skype/sdworldyurtdisiegitim facebook/sdyurtdisiegitim.com msn/sdworldyurtdisiegitim@hotmail.com www.sdyurtdisiegitim.com.tr |
E-mail: info@sdyurtdisiegitim.com.tr |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder