KANADA
Sd yurt dıĢı egitim ile hayallerinizi gercekleĢtirin sd yurt dıĢı egitim güvenin adı
Dünya’nın en geliĢmiĢ ülkeleri arasında yer alan Kanada, çok kaliteli eğitim kurumlarına ve kaliteli bir eğitim sistemine sahiptir. Bunun yanında, Kanada, dünyanın dört bir köĢesinden öğrencilerin ilgisini çekerek, yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında üst sıralara tırmanmıĢtır.
Kanada’da ilk, orta ve yüksek öğretim, her eyaletin kendi eğitim bakanlıkları aracılığıyla yürütülmektedir. Bu sayede eğitim ve öğretimin bölgesel ihtiyaçlara ve kültür farklılıklarına en iyi Ģekilde cevap verebilmesi sağlanmaktadır. Merkezi yönetim, yani federal hükümetin eğitimdeki rolü ise ağırlıklı olarak yüksek öğrenim fonlarının idaresi, insan kaynakları yönetimi ve kullanılacak eğitim dillerinin düzenlenmesidir.
Kanada’da zorunlu ilk öğretim çoğu eyalet ve bölgede 6-8 yıl arasındadır. Bazı eyaletlerde 8 yıllık eğitim anaokullarını da kapsamaktadır. Eğitim, yıllara göre ayrılmıĢ olup eyaletten eyalete farklılık göstermektedir. Buna göre bazı yerlerde ilk 8 yıl ilköğretim, 9. ve 12. yıllar arası ise orta öğrenim kategorisindedir.
Kanada’da yüksek öğrenim, üniversiteler, kolejler ve enstitüler aracılığıyla yapılmaktadır. Bu kurumlar ihtiyaç duydukları fonların çoğunluğunu, bağlı bulundukları eyaletlerin eğitim bakanlıklarından temin ederler. Fonların diğer kısmı ise federal hükümet, araĢtırma gelirleri ve öğrenci harçlarından gelir.
AĢağıda Kanada’da eğitimi farklı kılan bazı temel özellikleri bulabilirsiniz:
Eğitim alanında uluslararası saygınlık
Tüm devlet üniversitelerinin YÖK denkliğinin bulunması
Kozmopolit bir ortamda eğitim alma imkanı
Amerika’ya coğrafi olarak yakınlık
Öğrencilere sağlanan esneklik ile eğitiminizi dilediğiniz sürede bitirebilme imkanı (örneğin 4 yıllık bir üniversiteyi 2.5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlayabilme imkanı)
Sınıflardaki öğrenci sayısının azlığı
Her alana hitap eden sertifika ve diploma programları
Ġsteğe göre 1 ya da 2 yıllık yüksek lisans programları (tezli ya da tezsiz)
Okullarda eğitimi destekleyici her türlü imkanın varlığı (Kütüphane, bilgisayar labaratuvarları, danıĢmanlık servisleri, öğrenci kulüpleri, kariyer servisleri, vb…)
Üniversite, master ve doktora öğrencilerinin eğitimleri süresince yararlanabilecekleri finansal destek programları
Staj ve co-op programları aracılığıyla öğrenim görülen alanda iĢ tecrübesi edinebilme imkanı (co-op programlarına katılan öğrenciler iĢverenlerden ayda 2000-3000 dolar arası maaĢ alabilmektedirler)
Amerika, Avrupa ve Avustralya’ya göre daha ucuz eğitim alma imkanı ve bu ülkelerle kıyaslandığında daha düĢük yaĢam masrafları
Okurken kampüs içi veya dıĢında çalıĢma imkanı
Yabancı öğrenciler için mezuniyet sonrası çalıĢma imkânı (Mezuniyet sonrası çalıĢma izin süresi Citizenship and Immigration Canada tarafından aldığınız eğitimin süresine göre belirlenir. Bu süre yüksek lisans ve lisans programları için Vancouver, Toronto ve Montreal’de 1 yıl, diğer Ģehirlerde 2 yıldır.)
Kanada’da Yabancı Dil Programları
Kanada’da genel Ġngilizce programları
Kanada’da akademik Ġngilizce programları
Kanada’da iĢ Ġngilizcesi programları
Kanada’da standart testlere hazırlık programları
Kanada’da birebir Ġngilizce programları
Kanada’da Ġngilizce öğretmenleri için programlar
Kanada’da Yaz Kampları
Kanada’nın en kaliteli dil okullarının temsilciliğini üstlenmiĢ olup, Kanada’da yabancı dil eğitimi almak isteyen öğrencilere eğitim danıĢmanlık hizmeti vermektedir. Bu doğrultuda, öğrencilerinin yabancı dil öğrenmek istemekteki amaçlarını ve Kanada’da eğitimden beklentilerini göz önünde bulundurarak öğrencilere en uygun dil okulunu bulmaları konusunda yardımcı olmaktadır.
Kanada’da dil okulları, ülkenin resmi dilleri olan Ġngilizce ve Fransızcayı öğretecek Ģekilde tasarlanmıĢtır. Quebec eyaletinde ağırlıklı olarak Fransızca konuĢulmasından dolayı Fransızca dil okulları daha çok bu eyalette bulunmaktadır.
Kanada’da özel dil okullarının yanı sıra neredeyse tüm üniversite ve kolejlerin yabancı dil programları mevcuttur. Bu kurumlarda öğrencilere genel ve özel amaçlı yabancı dil programları sunulmaktadır. Kanada’daki Ġngilizce program çeĢitleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aĢağıdaki linklere göz atabilirsiniz.
Kanada’da dil eğitiminizi alırken aynı zamanda staj yapmanız da mümkündür. Staj programları, seçeceğiniz herhangi bir dil programı ile eĢzamanlı olarak sunulan ve Kuzey Amerika’da iĢ tecrübesi kazanmanızı sağlayan programlardır.
Yabancı öğrencilere genel Ġngilizce öğretmeye yönelik tasarlanmıĢ programlardır. Bu programlara haftada 20, 30 ya da 40 saat olmak üzere normal, yoğun ve süper yoğun olarak katılınabilir. Program süreleri 2 haftadan 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 aylık dönemlere kadar değiĢiklik gösterir. Öğrenciler arzu ederlerse eğitim sürelerini 9 aydan daha fazla uzatabilirler. Bu programlar genelde yılın her ayı iki haftada bir açılırlar.
Kanada’da genel Ġngilizce programlarına katılmak isteyen öğrencilerimiz için en önemli husus Ġngilizce seviyelerine, bu dili öğrenmekteki amaçlarına ve okumak istedikleri Ģehre göre kendilerine en uygun okul ve Ġngilizce dil programı seçimini yapmalarıdır. Bu seçimlerini yaparlarken eğitim danıĢmanları öğrencilerimize her türlü konuda yardımcı olmaktadırlar.
Kanada’da genel Ġngilizce programlarını belli bir seviyeye kadar tamamlamıĢ öğrenciler tercihleri doğrultusunda akademik Ġngilizce programlarına geçebilirler. Akademik Ġngilizce programları dil eğitiminden sonra eğitimlerini üniversitede devam ettirmek isteyen öğrencilere yönelik hazırlanmıĢ programlardır. Bu programlarda okuduğunu anlama, kompozisyon yazımı ve dilbilgisi üzerinde ağırlıklı olarak durulur.
Akademik Ġngilizce programları öğrencilerin yazım yeteneğini geliĢtirmeye yardımcı olacağı için Kanada’da üniversite okumayı düĢünmeyen öğrenciler de bu programlardan faydalanabilirler. Öğrenciler, dilerlerse, eğitimlerine akademik Ġngilizce programlarında devam edip etmeyeceklerine Kanada’da Ġngilizce eğitimlerinin ilerleyen aylarında daha rahat karar verebilirler.
Öğrencileri, TOEFL (Test of English as a Foreign Language) gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlara hazırlamaya yönelik programlardır. Bu programlara katılacak öğrencilerin belli bir seviyede Ġngilizce bilgisi olması gerekmektedir. Standart testlere hazırlık programları saat sayısı ve süresi okuldan okula ve programdan programa değiĢiklik göstermektedir. Bazı dil okulları bu programlara katılan öğrencilere Kanada’da bir Ģirkette staj yaparak iĢ tecrübesi kazanma imkanı da vermektedirler.
Standart testler
TOEFL (Test of English as a Foreign Language) Uluslararası geçerliliği olan ve Kanada’daki üniversitelerin tamamının kabul ettiği bir sınavdır. TOEFL, öğrencilerin Ġngilizce dil bilgisi, okuma, konuĢma ve yazma gibi genel Ġngilizce seviyelerini ölçer. Sınav giriĢ ücreti ise 140 Amerikan doları civarındadır.
Kanada üniversiteleri tarafından istenilen TOEFL sınav sonucu okuldan okula ya da programdan programa farklılık gösterir. Ancak genel olarak okulların istediği minimum TOEFL skoru IBT (Internet-based TOEFL – internette alınan TOEFL sınavı) 80 civarındadır. Bu sınavdan alınan skor, tek baĢına öğrencinin bir programa kabul edilmesini garantilemez; ancak, üniversite kabul heyetinin öğrencinin Ġngilizce bilgisini anlamasında çok önemli rol oynar.
YurtdıĢında üniversite okumak ya da master yapmak isteyen öğrencilerin sd yurt dıĢı egitim gelmeden önce TOEFL testini almıĢ olmaları tavsiye edilir. Sd eğitim danıĢmanları öğrencinin TOEFL skorunu ve diğer niteliklerini göz önünde bulundurarak öğrencinin kabul Ģansının yüksek olduğu üniversiteleri belirler.
IELTS (International English Language Testing System) Öğrencilerin Ġngilizce seviyelerini ölçen ve TOEFL’a alternatif olarak Kanada’da bazı üniversiteler tarafından kabul edilen bir sınavdır. Aynen TOEFL’da olduğu gibi bu test te öğrencilerin Ġngilizce okuma, konuĢma, dinleme ve yazma bilgisilerini ölçer. IELTS akademik ve genel olmak üzere ikiye ayrılan bir sınavdır. Academic IELTS’e üniversite (lisans veya master) eğitimi almak isteyen kiĢilerin girmeleri gerekirken genel IELTS’e Kanada’ya göçmen olarak ya da çalıĢmak için gelmeyi hedefleyen kiĢilerin girmeleri gerekir. Bu testten alınabilecek sonuç 1 ila 9 aralığındadır. Ancak genel olarak Kanada’daki okulların istediği minimum IELTS skoru 6.5 civarındadır.
Kanada’daki üniversiteler kabul koĢullarında daha çok TOEFL skorunu belirttikleri için, eğer öğrencinin IELTS sonucu var ise üniversite ile irtibata geçerek kabul gören minimum IELTS skorunu öğrenmesi tavsiye edilir. SD YURT DIġI EGĠTĠM eğitim danıĢmanları bu konuda öğrencilerimize yardımcı olmaktadırlar.
CAEL (Canadian Academic English Language Assessment) Kanada’daki yüksek eğitim programlarına katılmak isteyen öğrencilerin TOEFL ya da IELTS gibi sınavlara alternatif olarak girebilecekleri bir sınavdır. Eğer öğrenci programa baĢvururken Kanada
sınırları içerisinde ise ya da daha önce bir Ģekilde CAEL’i almıĢsa ve baĢvuruda bulunulan okul CAEL skorunu kabul ediyorsa öğrencinin TOEFL ya da IELTS yerine bu sınava girmesinde bir sakınca yoktur. Aksi takdirde her yerde kabul görmediği için ve sınav merkezi sayısı az olduğu için Kanada’da üniversite okumak ya da master/doktora yapmak isteyen öğrencilere CAEL yerine öncelikle TOEFL almaları tavsiye edilir.
CanTest CanTest de aynı Ģekilde öğrencilerin genel Ġngilizce seviyelerini ölçen ve Kanada’daki bazı yüksek öğretim kurumlarınca kabul gören bir sınavdır.
GMAT (Graduate Management Admission Test) GMAT Kanada’da iĢ idaresi (Business) alanında master yapmak isteyen öğrencilerin girmeleri gereken bir sınavdır. Sınav kapsamında öğrencilerin sözel ve sayısal bilgilerinin yanı sıra kritik düĢünce yetenekleri de ölçülür. Bu testten alınabilecek en yüksek skor 800 civarında iken okulların istedikleri skor genelde 500-600 aralığındadır. Ancak, diğer testlerde olduğu gibi skor ne kadar yüksekse öğrencinin baĢvuruda bulunduğu programa kabul Ģansı o kadar artar.
GMAT Amerika’daki Pearson VUE adlı kuruluĢ tarafından organize edilmektedir. Öğrenciler bu kuruluĢ ile irtibata geçerek sınav kayıtlarını yaptırıp sınava giriĢ tarihlerini belirlerler. Öğrenciler bir yılın aynı ayında birden fazla olmamak kaydıyla GMAT’e en fazla beĢ defa girebilirler. Ancak Pearson VUE öğrencilerin son 5 yılda girdikleri sınavlardan en son üçünün sonuçlarını üniversite kabul komitelerine ilettiği için, öğrenciler, sınava birden fazla girerek düĢük olabilecek sonuçlarının da kabul komitelerine gitme riskini almıĢ olurlar.
Türkiye’deki çoğu merkez bu testi sabah ve öğleden sonra olarak gün içerisinde iki ayrı opsiyonlu olarak sunarlar. GMAT bilgisayar ortamında yapılır ve sınav ücreti 250 Amerikan dolarıdır.
GRE (Graduate Record Examinations) GRE de TOEFL gibi ETS tarafından düzenlenen bir sınavdır. Kanada’da master yapmak isteyen öğrencilerin bu sınava girmeleri zorunlu değildir. Ancak, bazı üniversiteler çok talep gören programları için öğrencilerden baĢvuruları sırasında bu sınav sonucunu talep edebilirler. GRE öğrencilerin sözel, sayısal ve analitik düĢünce yeteneğini ölçer. GRE’den alınabilecek en yüksek skor 1600 civarında iken Kanada’daki üniversitelerin istediği ortalama GRE skoru 1200-1500 aralığındadır.
GRE de TOEFL’da olduğu gibi bir yılın aynı ayında birden fazla olmamak kaydıyla öğrencilerin istedikleri kadar girebilecekleri bir sınavdır.. Türkiye’deki çoğu merkez bu testi sabah ve öğleden sonra olarak gün içerisinde iki ayrı opsiyonlu olarak sunarlar. Sınav ücreti $140 Amerikan dolarıdır.
kanada’da üniversite programları
Kanada’da büyük çoğunluğu devlete ait olmak üzere 100’e yakın üniversite bulunmaktadır. Bunların birçoğu araĢtırma ve eğitim alanında uluslararası saygınlık kazanmıĢ üniversitelerdir. Kanada’daki üniversitelerden alınan derecelerin Türkiye’de YÖK denklikleri bulunmaktadır.
Öğrenciler Kanada’daki üniversitelerde lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi alabilirler. Bu eğitim kurumları öğrencilere yarı zamanlı (part-time) veya tam zamanlı (full-time) sertifika ve diploma programları da sunmaktadırlar. Kanada’nın resmi dili hem Ġngilizce hem Fransızca olduğu için öğrenciler Kanada’da bu iki dilde de üniversite eğitimi alabilirler.
Kanada’daki üniversitelerdeki tam zamanlı öğrenci sayısı, üniversitenin bulunduğu yere, eğitim kalitesi ya da popülaritesine göre 1000 ila 35000 arasında değiĢmektedir. Üniversite harç ücretleri de üniversiteden üniversiteye değiĢiklik göstermektedir. Üniversiteler genelde Eylül ile Mayıs ayları arasında açıktırlar, ancak öğretim yılı 3 dönemden oluĢan üniversiteler de bulunmaktadır. Dolayısıyla öğrenciler tercihlerine göre yaz aylarında da ders almaya devam edebilirler. Bu Kanada’daki üniversitelerdeki tam zamanlı öğrenci sayısı, üniversitenin bulunduğu yere, eğitim kalitesi ya da popülaritesine göre 1000 ila 35000 arasındasayede, mesela, üniversitede lisans eğitimi alan bir öğrenci 4 yıllık bir bölümü 2.5 yıl gibi kısa bir sürede bitirebilir.
Kanada’da Türkiye’den farklı olarak tek bir merkezi üniversite sınavı yapılmamaktadır. Buna karĢılık her üniversitenin kendi belirlediği öğrenci kabul Ģartları bulunur. Bunlar arasında yabancı öğrenciler için en önemlileri Ġngilizce yeterlilik seviyesi ve not ortalamasıdır. Kanada’da üniversite okumak isteyen yabancı öğrenciler ingilizce yeterlilik seviyelerini belgelemek zorundadırlar. Bu amaçla üniversite kabul komiteleri öğrencilerin bazı standart testleri almalarını isterler. Her okulun kabul ettiği standart testler ve istenilen minimum skorlar üniversitelerin kabul koĢullarında belirtilir. Bu testler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için SD YURT DIŞI EĞİTİM DEN DANIŞMANLIK ALABİLİRSİNİZ. Fransızca yeterlilik için Kanada’daki üniversitelerin öğrencilerden talep ettiği standart bir test tipi bulunmamaktadır. Fransızca eğitim veren her okulun kendi belirlediği Fransızca yeterlilik kriterleri geçerlidir.
Türk öğrenciler için Kanada’da üniversite okumanın cazip taraflarından biri de Kanada hükümetinin yabancı öğrencilere mezuniyet sonrası ücretli çalıĢma imkanı sağlamasıdır. Bu imkan Montreal, Toronto ve Vancouver gibi büyük Ģehirlerde 1 yıl ile sınırlandırılmıĢken Kanada’nın diğer tüm Ģehirleri için 2 yıldır. Öğrenciler bu sayede Kanada’da okudukları bölüm ile ilgili iĢ tecrübesi edinme fırsatı bulabilmektedirler.
Mezuniyet sonrası çalıĢma programının Kanada’da iĢ tecrübesi kazandırmasının yanı sıra yabancı öğrenciler için sağladığı diğer bir avantaj ise öğrencilere mezuniyet sonrası çalıĢma izinleri dolmadan ya da dolduktan sonra çalıĢmakta oldukları Ģirketlerde daimi olarak iĢe baĢlama fırsatı sunmasıdır. Kanada’lı Ģirketlerde çalıĢmaya baĢlayan öğrenciler Kanada’nın bazı eyaletlerinde geçerli olan PNP (Provincial Nominee Program) adı verilen programa baĢvurmaya hak kazanırlar. Bunun ardından yapılacak Kanada’ya göçmenlik baĢvuruları ise normalde Kanada sınırları içerisinden baĢvurulması durumunda ortalama 2 yıl sürerken yarı yarıya azalarak yaklaĢık 1 yıla düĢer.
Şirketimizin M.Ed., MA ve MBA dereceli kalifiye eğitim danıĢmanları Kanada üniversitelerine yapacağınız baĢvuruların eksiksiz ve baĢarılı olması için öğrencilerimize her türlü hizmeti vermektedirler. Bu doğrultuda, eğitim danıĢmanlarımızın sizlerden okul baĢvurunuz ile ilgili olarak netleĢtirmenizi isteyecekleri bazı hususlar arasında Ģunlar bulunmaktadır:
Kanada’da Sertifika ve Diploma Programları
Kanada’da sertifika ve diploma programları kolejler, enstitüler ve üniversiteler aracılığıyla sunulur. Genellikle mesleki ağırlıklı olan bu programlar, ülkenin kalifiye iĢgücü ihtiyacını karĢılamak amacıyla tasarlanmıĢ ve iĢ piyasasında saygınlıgı olan programlardır. Bu programların diğer bir önemli özelliği ise mezunlarına ilgili alanlardaki akademik programlara geçiĢ imkanı sağlamalarıdır. Dolayısıyla mezun öğrenciler hemen iĢ hayatına atılabilecekleri gibi arzu ettikleri taktirde eğitimlerine üniversite programlarına katılarak da devam edebilirler.
Sertifika ve diploma programlarının öğrencilere sağladığı diğer avantajlar arasında Ģunlar bulunmaktadır:
Sunulan program alternatiflerinin çokluğu
Kayıt kabul koĢullarının üniversitelere kıyasla esnekliği
Kayıt kabul stresinin olmaması (Ġngilizce yeterlilik çoğu programlar için aranan en önemli kayıt kabul koĢuludur. Ancak bu koĢulu sağlayamasanız bile kolejler size Ġngilizce hazırlık programına katılma imkanı sunarlar.)
Lisans / yüksek lisans programlarına göre daha kısa süreli eğitim imkanı (Sertifika programları 10-24 hafta, diploma programları ise 24-36 hafta arasındadır.)
Uygun fiyata kaliteli eğitim (Program ücretleri üniversitelere göre daha azdır.)
Sınıflardaki öğrenci sayısının azlığı
Okurken çalıĢma imkanı
Kampüslerin genelde Ģehir merkezlerinde bulunması ve kolay ulaĢım
Meslekte uzmanlaĢabilme imkanı
Residence - On Campus Rahat YaĢam
Eğer bir canlı, birbirine sıkı sıkıya bağlı bir topluluk üyesi olarak üniversite hayatı yaĢamak istiyorsanız, ikamet yaĢayan düĢünün. Sen uzakta sınıfları, Kütüphane, atletizm ve büyük yemek salonu uzakta yaĢayan dakika seveceksiniz.
Ġkamet olarak, dünyanın her yerinden insanlarla tanıĢmak ve bir ömür boyu bu arkadaĢlıklar yapmak için fırsat olacaktır. Sen ikamet zaman ödüllendirici biri olduğundan emin olmak için vardır Residence YaĢam personel ağı ile desteklenecektir. Carleton, tüm konutlar elveriĢli üniversite kampüsü merkezi bir bölgede yer almaktadır ve gün boyunca yeraltı tünelleri ile birbirine ve kampüs kalanı bağlı, dıĢarıda yürümek istemiyorum. Sen bizim yemek planları sizin yoğun bir program içine sağlıklı bir diyet sığabilecek kadar birçok esneklik sağlamak için tasarlanmıĢ olduğunu göreceksiniz. Fırsatlar ve kolaylıklar-değil deneyim olduğunu konut sunan eĢsiz bir yaĢam söz ile, evden uzakta ikamet evinizde yapmak için seçti mutluluk duyacağız. Tüm ayrıntılar için Konut web sitesini ziyaret edin.
Kampüs Dışı Yaşam
Kampüs yaĢam sizin için baĢka bir seçenek olduğunu ve kampüs yakınında mevcut konaklama çeĢitli kolay bir yürüyüĢ ya da bisiklete binmek içinde var. Üniversite birkaç otobüs güzergâh yanı sıra, merkez kampüs haçlar bir Hafif Raylı tren sistemi tarafından iyi hizmet. Eğer kampüs yaĢamayı seçerseniz, erken gelmesi ve uygun bir yer arıyor biraz zaman harcamaya hazır olun. Bizim Konut Dairesi bir konut liste hizmeti sunmaktadır.
Carleton Üniversitesi'nde bir yıl maliyet tahmin çalıĢma ve yaĢam tarzı tercihleri sizin programa bağlı olarak değiĢecektir. AĢağıdaki tablo size Ottawa bölgesinde yaĢarken düzenli bir akademik yıl boyunca harcamak bekleyebilirsiniz ne bir fikir verecektir.
Maliyeti
CDN dolar
Harç ve yan ücretler
2012-2013 **. Programa göre değiĢir. 18.805 $ - 22.158 $
Oda ve yönetim kurulu
Geleneksel konut, akademik yıl için yemek planı ve yerel telefon hizmeti dâhildir. Fiyatlar tek veya çift kiĢilik konaklama ve yemek ücretleri göre değiĢebilir. 8.655 $ - 10.499 $
Kampüs yaĢam
Kira sekiz ay (bir yatak odası, mutfak / banyo paylaĢılan, yardımcı programları, market ve çamaĢırhane dâhildir) dayalı tahmin. 8000 $
Kitaplar ve malzemeler
(programa göre değiĢir) 1300 $
KiĢisel Giderleri 2.000 $
Yılda Tahmini toplam giderleri 30,105 $ - 35.957 $
* Yalnızca Kanada parası ödenecek tüm ücretleri.
** Harç ve yan ücretler çeĢitli öğrenci harçları ve 12 ay için kiĢi baĢına 684 dolara (CDN) ve 2012-2013 Üniversitesi Sağlık Sigortası Planı (UHIP) ücreti dâhildir.
ADRES-donanmacı mah 1720 sok no 27 kat 2 karsıyaka /Ġzmir
Tel/fax-0232 4417434 / 05079173750
Skype/sdworldyurtdıĢıegitim Facebook/sdworldyurtdisiegitim
msn/sdworldyurtdisiegitim@hotmail.com
www.sdyurtdisiegitim.com.tr www.sdyurtdisiegitim.com
info@sdyurtdisiegitim.com.tr
Dünya’nın en geliĢmiĢ ülkeleri arasında yer alan Kanada, çok kaliteli eğitim kurumlarına ve kaliteli bir eğitim sistemine sahiptir. Bunun yanında, Kanada, dünyanın dört bir köĢesinden öğrencilerin ilgisini çekerek, yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında üst sıralara tırmanmıĢtır.
Kanada’da ilk, orta ve yüksek öğretim, her eyaletin kendi eğitim bakanlıkları aracılığıyla yürütülmektedir. Bu sayede eğitim ve öğretimin bölgesel ihtiyaçlara ve kültür farklılıklarına en iyi Ģekilde cevap verebilmesi sağlanmaktadır. Merkezi yönetim, yani federal hükümetin eğitimdeki rolü ise ağırlıklı olarak yüksek öğrenim fonlarının idaresi, insan kaynakları yönetimi ve kullanılacak eğitim dillerinin düzenlenmesidir.
Kanada’da zorunlu ilk öğretim çoğu eyalet ve bölgede 6-8 yıl arasındadır. Bazı eyaletlerde 8 yıllık eğitim anaokullarını da kapsamaktadır. Eğitim, yıllara göre ayrılmıĢ olup eyaletten eyalete farklılık göstermektedir. Buna göre bazı yerlerde ilk 8 yıl ilköğretim, 9. ve 12. yıllar arası ise orta öğrenim kategorisindedir.
Kanada’da yüksek öğrenim, üniversiteler, kolejler ve enstitüler aracılığıyla yapılmaktadır. Bu kurumlar ihtiyaç duydukları fonların çoğunluğunu, bağlı bulundukları eyaletlerin eğitim bakanlıklarından temin ederler. Fonların diğer kısmı ise federal hükümet, araĢtırma gelirleri ve öğrenci harçlarından gelir.
AĢağıda Kanada’da eğitimi farklı kılan bazı temel özellikleri bulabilirsiniz:
Eğitim alanında uluslararası saygınlık
Tüm devlet üniversitelerinin YÖK denkliğinin bulunması
Kozmopolit bir ortamda eğitim alma imkanı
Amerika’ya coğrafi olarak yakınlık
Öğrencilere sağlanan esneklik ile eğitiminizi dilediğiniz sürede bitirebilme imkanı (örneğin 4 yıllık bir üniversiteyi 2.5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlayabilme imkanı)
Sınıflardaki öğrenci sayısının azlığı
Her alana hitap eden sertifika ve diploma programları
Ġsteğe göre 1 ya da 2 yıllık yüksek lisans programları (tezli ya da tezsiz)
Okullarda eğitimi destekleyici her türlü imkanın varlığı (Kütüphane, bilgisayar labaratuvarları, danıĢmanlık servisleri, öğrenci kulüpleri, kariyer servisleri, vb…)
Üniversite, master ve doktora öğrencilerinin eğitimleri süresince yararlanabilecekleri finansal destek programları
Staj ve co-op programları aracılığıyla öğrenim görülen alanda iĢ tecrübesi edinebilme imkanı (co-op programlarına katılan öğrenciler iĢverenlerden ayda 2000-3000 dolar arası maaĢ alabilmektedirler)
Amerika, Avrupa ve Avustralya’ya göre daha ucuz eğitim alma imkanı ve bu ülkelerle kıyaslandığında daha düĢük yaĢam masrafları
Okurken kampüs içi veya dıĢında çalıĢma imkanı
Yabancı öğrenciler için mezuniyet sonrası çalıĢma imkânı (Mezuniyet sonrası çalıĢma izin süresi Citizenship and Immigration Canada tarafından aldığınız eğitimin süresine göre belirlenir. Bu süre yüksek lisans ve lisans programları için Vancouver, Toronto ve Montreal’de 1 yıl, diğer Ģehirlerde 2 yıldır.)
Kanada’da Yabancı Dil Programları
Kanada’da genel Ġngilizce programları
Kanada’da akademik Ġngilizce programları
Kanada’da iĢ Ġngilizcesi programları
Kanada’da standart testlere hazırlık programları
Kanada’da birebir Ġngilizce programları
Kanada’da Ġngilizce öğretmenleri için programlar
Kanada’da Yaz Kampları
Kanada’nın en kaliteli dil okullarının temsilciliğini üstlenmiĢ olup, Kanada’da yabancı dil eğitimi almak isteyen öğrencilere eğitim danıĢmanlık hizmeti vermektedir. Bu doğrultuda, öğrencilerinin yabancı dil öğrenmek istemekteki amaçlarını ve Kanada’da eğitimden beklentilerini göz önünde bulundurarak öğrencilere en uygun dil okulunu bulmaları konusunda yardımcı olmaktadır.
Kanada’da dil okulları, ülkenin resmi dilleri olan Ġngilizce ve Fransızcayı öğretecek Ģekilde tasarlanmıĢtır. Quebec eyaletinde ağırlıklı olarak Fransızca konuĢulmasından dolayı Fransızca dil okulları daha çok bu eyalette bulunmaktadır.
Kanada’da özel dil okullarının yanı sıra neredeyse tüm üniversite ve kolejlerin yabancı dil programları mevcuttur. Bu kurumlarda öğrencilere genel ve özel amaçlı yabancı dil programları sunulmaktadır. Kanada’daki Ġngilizce program çeĢitleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aĢağıdaki linklere göz atabilirsiniz.
Kanada’da dil eğitiminizi alırken aynı zamanda staj yapmanız da mümkündür. Staj programları, seçeceğiniz herhangi bir dil programı ile eĢzamanlı olarak sunulan ve Kuzey Amerika’da iĢ tecrübesi kazanmanızı sağlayan programlardır.
Yabancı öğrencilere genel Ġngilizce öğretmeye yönelik tasarlanmıĢ programlardır. Bu programlara haftada 20, 30 ya da 40 saat olmak üzere normal, yoğun ve süper yoğun olarak katılınabilir. Program süreleri 2 haftadan 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 aylık dönemlere kadar değiĢiklik gösterir. Öğrenciler arzu ederlerse eğitim sürelerini 9 aydan daha fazla uzatabilirler. Bu programlar genelde yılın her ayı iki haftada bir açılırlar.
Kanada’da genel Ġngilizce programlarına katılmak isteyen öğrencilerimiz için en önemli husus Ġngilizce seviyelerine, bu dili öğrenmekteki amaçlarına ve okumak istedikleri Ģehre göre kendilerine en uygun okul ve Ġngilizce dil programı seçimini yapmalarıdır. Bu seçimlerini yaparlarken eğitim danıĢmanları öğrencilerimize her türlü konuda yardımcı olmaktadırlar.
Kanada’da genel Ġngilizce programlarını belli bir seviyeye kadar tamamlamıĢ öğrenciler tercihleri doğrultusunda akademik Ġngilizce programlarına geçebilirler. Akademik Ġngilizce programları dil eğitiminden sonra eğitimlerini üniversitede devam ettirmek isteyen öğrencilere yönelik hazırlanmıĢ programlardır. Bu programlarda okuduğunu anlama, kompozisyon yazımı ve dilbilgisi üzerinde ağırlıklı olarak durulur.
Akademik Ġngilizce programları öğrencilerin yazım yeteneğini geliĢtirmeye yardımcı olacağı için Kanada’da üniversite okumayı düĢünmeyen öğrenciler de bu programlardan faydalanabilirler. Öğrenciler, dilerlerse, eğitimlerine akademik Ġngilizce programlarında devam edip etmeyeceklerine Kanada’da Ġngilizce eğitimlerinin ilerleyen aylarında daha rahat karar verebilirler.
Öğrencileri, TOEFL (Test of English as a Foreign Language) gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlara hazırlamaya yönelik programlardır. Bu programlara katılacak öğrencilerin belli bir seviyede Ġngilizce bilgisi olması gerekmektedir. Standart testlere hazırlık programları saat sayısı ve süresi okuldan okula ve programdan programa değiĢiklik göstermektedir. Bazı dil okulları bu programlara katılan öğrencilere Kanada’da bir Ģirkette staj yaparak iĢ tecrübesi kazanma imkanı da vermektedirler.
Standart testler
TOEFL (Test of English as a Foreign Language) Uluslararası geçerliliği olan ve Kanada’daki üniversitelerin tamamının kabul ettiği bir sınavdır. TOEFL, öğrencilerin Ġngilizce dil bilgisi, okuma, konuĢma ve yazma gibi genel Ġngilizce seviyelerini ölçer. Sınav giriĢ ücreti ise 140 Amerikan doları civarındadır.
Kanada üniversiteleri tarafından istenilen TOEFL sınav sonucu okuldan okula ya da programdan programa farklılık gösterir. Ancak genel olarak okulların istediği minimum TOEFL skoru IBT (Internet-based TOEFL – internette alınan TOEFL sınavı) 80 civarındadır. Bu sınavdan alınan skor, tek baĢına öğrencinin bir programa kabul edilmesini garantilemez; ancak, üniversite kabul heyetinin öğrencinin Ġngilizce bilgisini anlamasında çok önemli rol oynar.
YurtdıĢında üniversite okumak ya da master yapmak isteyen öğrencilerin sd yurt dıĢı egitim gelmeden önce TOEFL testini almıĢ olmaları tavsiye edilir. Sd eğitim danıĢmanları öğrencinin TOEFL skorunu ve diğer niteliklerini göz önünde bulundurarak öğrencinin kabul Ģansının yüksek olduğu üniversiteleri belirler.
IELTS (International English Language Testing System) Öğrencilerin Ġngilizce seviyelerini ölçen ve TOEFL’a alternatif olarak Kanada’da bazı üniversiteler tarafından kabul edilen bir sınavdır. Aynen TOEFL’da olduğu gibi bu test te öğrencilerin Ġngilizce okuma, konuĢma, dinleme ve yazma bilgisilerini ölçer. IELTS akademik ve genel olmak üzere ikiye ayrılan bir sınavdır. Academic IELTS’e üniversite (lisans veya master) eğitimi almak isteyen kiĢilerin girmeleri gerekirken genel IELTS’e Kanada’ya göçmen olarak ya da çalıĢmak için gelmeyi hedefleyen kiĢilerin girmeleri gerekir. Bu testten alınabilecek sonuç 1 ila 9 aralığındadır. Ancak genel olarak Kanada’daki okulların istediği minimum IELTS skoru 6.5 civarındadır.
Kanada’daki üniversiteler kabul koĢullarında daha çok TOEFL skorunu belirttikleri için, eğer öğrencinin IELTS sonucu var ise üniversite ile irtibata geçerek kabul gören minimum IELTS skorunu öğrenmesi tavsiye edilir. SD YURT DIġI EGĠTĠM eğitim danıĢmanları bu konuda öğrencilerimize yardımcı olmaktadırlar.
CAEL (Canadian Academic English Language Assessment) Kanada’daki yüksek eğitim programlarına katılmak isteyen öğrencilerin TOEFL ya da IELTS gibi sınavlara alternatif olarak girebilecekleri bir sınavdır. Eğer öğrenci programa baĢvururken Kanada
sınırları içerisinde ise ya da daha önce bir Ģekilde CAEL’i almıĢsa ve baĢvuruda bulunulan okul CAEL skorunu kabul ediyorsa öğrencinin TOEFL ya da IELTS yerine bu sınava girmesinde bir sakınca yoktur. Aksi takdirde her yerde kabul görmediği için ve sınav merkezi sayısı az olduğu için Kanada’da üniversite okumak ya da master/doktora yapmak isteyen öğrencilere CAEL yerine öncelikle TOEFL almaları tavsiye edilir.
CanTest CanTest de aynı Ģekilde öğrencilerin genel Ġngilizce seviyelerini ölçen ve Kanada’daki bazı yüksek öğretim kurumlarınca kabul gören bir sınavdır.
GMAT (Graduate Management Admission Test) GMAT Kanada’da iĢ idaresi (Business) alanında master yapmak isteyen öğrencilerin girmeleri gereken bir sınavdır. Sınav kapsamında öğrencilerin sözel ve sayısal bilgilerinin yanı sıra kritik düĢünce yetenekleri de ölçülür. Bu testten alınabilecek en yüksek skor 800 civarında iken okulların istedikleri skor genelde 500-600 aralığındadır. Ancak, diğer testlerde olduğu gibi skor ne kadar yüksekse öğrencinin baĢvuruda bulunduğu programa kabul Ģansı o kadar artar.
GMAT Amerika’daki Pearson VUE adlı kuruluĢ tarafından organize edilmektedir. Öğrenciler bu kuruluĢ ile irtibata geçerek sınav kayıtlarını yaptırıp sınava giriĢ tarihlerini belirlerler. Öğrenciler bir yılın aynı ayında birden fazla olmamak kaydıyla GMAT’e en fazla beĢ defa girebilirler. Ancak Pearson VUE öğrencilerin son 5 yılda girdikleri sınavlardan en son üçünün sonuçlarını üniversite kabul komitelerine ilettiği için, öğrenciler, sınava birden fazla girerek düĢük olabilecek sonuçlarının da kabul komitelerine gitme riskini almıĢ olurlar.
Türkiye’deki çoğu merkez bu testi sabah ve öğleden sonra olarak gün içerisinde iki ayrı opsiyonlu olarak sunarlar. GMAT bilgisayar ortamında yapılır ve sınav ücreti 250 Amerikan dolarıdır.
GRE (Graduate Record Examinations) GRE de TOEFL gibi ETS tarafından düzenlenen bir sınavdır. Kanada’da master yapmak isteyen öğrencilerin bu sınava girmeleri zorunlu değildir. Ancak, bazı üniversiteler çok talep gören programları için öğrencilerden baĢvuruları sırasında bu sınav sonucunu talep edebilirler. GRE öğrencilerin sözel, sayısal ve analitik düĢünce yeteneğini ölçer. GRE’den alınabilecek en yüksek skor 1600 civarında iken Kanada’daki üniversitelerin istediği ortalama GRE skoru 1200-1500 aralığındadır.
GRE de TOEFL’da olduğu gibi bir yılın aynı ayında birden fazla olmamak kaydıyla öğrencilerin istedikleri kadar girebilecekleri bir sınavdır.. Türkiye’deki çoğu merkez bu testi sabah ve öğleden sonra olarak gün içerisinde iki ayrı opsiyonlu olarak sunarlar. Sınav ücreti $140 Amerikan dolarıdır.
kanada’da üniversite programları
Kanada’da büyük çoğunluğu devlete ait olmak üzere 100’e yakın üniversite bulunmaktadır. Bunların birçoğu araĢtırma ve eğitim alanında uluslararası saygınlık kazanmıĢ üniversitelerdir. Kanada’daki üniversitelerden alınan derecelerin Türkiye’de YÖK denklikleri bulunmaktadır.
Öğrenciler Kanada’daki üniversitelerde lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi alabilirler. Bu eğitim kurumları öğrencilere yarı zamanlı (part-time) veya tam zamanlı (full-time) sertifika ve diploma programları da sunmaktadırlar. Kanada’nın resmi dili hem Ġngilizce hem Fransızca olduğu için öğrenciler Kanada’da bu iki dilde de üniversite eğitimi alabilirler.
Kanada’daki üniversitelerdeki tam zamanlı öğrenci sayısı, üniversitenin bulunduğu yere, eğitim kalitesi ya da popülaritesine göre 1000 ila 35000 arasında değiĢmektedir. Üniversite harç ücretleri de üniversiteden üniversiteye değiĢiklik göstermektedir. Üniversiteler genelde Eylül ile Mayıs ayları arasında açıktırlar, ancak öğretim yılı 3 dönemden oluĢan üniversiteler de bulunmaktadır. Dolayısıyla öğrenciler tercihlerine göre yaz aylarında da ders almaya devam edebilirler. Bu Kanada’daki üniversitelerdeki tam zamanlı öğrenci sayısı, üniversitenin bulunduğu yere, eğitim kalitesi ya da popülaritesine göre 1000 ila 35000 arasındasayede, mesela, üniversitede lisans eğitimi alan bir öğrenci 4 yıllık bir bölümü 2.5 yıl gibi kısa bir sürede bitirebilir.
Kanada’da Türkiye’den farklı olarak tek bir merkezi üniversite sınavı yapılmamaktadır. Buna karĢılık her üniversitenin kendi belirlediği öğrenci kabul Ģartları bulunur. Bunlar arasında yabancı öğrenciler için en önemlileri Ġngilizce yeterlilik seviyesi ve not ortalamasıdır. Kanada’da üniversite okumak isteyen yabancı öğrenciler ingilizce yeterlilik seviyelerini belgelemek zorundadırlar. Bu amaçla üniversite kabul komiteleri öğrencilerin bazı standart testleri almalarını isterler. Her okulun kabul ettiği standart testler ve istenilen minimum skorlar üniversitelerin kabul koĢullarında belirtilir. Bu testler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için SD YURT DIŞI EĞİTİM DEN DANIŞMANLIK ALABİLİRSİNİZ. Fransızca yeterlilik için Kanada’daki üniversitelerin öğrencilerden talep ettiği standart bir test tipi bulunmamaktadır. Fransızca eğitim veren her okulun kendi belirlediği Fransızca yeterlilik kriterleri geçerlidir.
Türk öğrenciler için Kanada’da üniversite okumanın cazip taraflarından biri de Kanada hükümetinin yabancı öğrencilere mezuniyet sonrası ücretli çalıĢma imkanı sağlamasıdır. Bu imkan Montreal, Toronto ve Vancouver gibi büyük Ģehirlerde 1 yıl ile sınırlandırılmıĢken Kanada’nın diğer tüm Ģehirleri için 2 yıldır. Öğrenciler bu sayede Kanada’da okudukları bölüm ile ilgili iĢ tecrübesi edinme fırsatı bulabilmektedirler.
Mezuniyet sonrası çalıĢma programının Kanada’da iĢ tecrübesi kazandırmasının yanı sıra yabancı öğrenciler için sağladığı diğer bir avantaj ise öğrencilere mezuniyet sonrası çalıĢma izinleri dolmadan ya da dolduktan sonra çalıĢmakta oldukları Ģirketlerde daimi olarak iĢe baĢlama fırsatı sunmasıdır. Kanada’lı Ģirketlerde çalıĢmaya baĢlayan öğrenciler Kanada’nın bazı eyaletlerinde geçerli olan PNP (Provincial Nominee Program) adı verilen programa baĢvurmaya hak kazanırlar. Bunun ardından yapılacak Kanada’ya göçmenlik baĢvuruları ise normalde Kanada sınırları içerisinden baĢvurulması durumunda ortalama 2 yıl sürerken yarı yarıya azalarak yaklaĢık 1 yıla düĢer.
Şirketimizin M.Ed., MA ve MBA dereceli kalifiye eğitim danıĢmanları Kanada üniversitelerine yapacağınız baĢvuruların eksiksiz ve baĢarılı olması için öğrencilerimize her türlü hizmeti vermektedirler. Bu doğrultuda, eğitim danıĢmanlarımızın sizlerden okul baĢvurunuz ile ilgili olarak netleĢtirmenizi isteyecekleri bazı hususlar arasında Ģunlar bulunmaktadır:
Kanada’da Sertifika ve Diploma Programları
Kanada’da sertifika ve diploma programları kolejler, enstitüler ve üniversiteler aracılığıyla sunulur. Genellikle mesleki ağırlıklı olan bu programlar, ülkenin kalifiye iĢgücü ihtiyacını karĢılamak amacıyla tasarlanmıĢ ve iĢ piyasasında saygınlıgı olan programlardır. Bu programların diğer bir önemli özelliği ise mezunlarına ilgili alanlardaki akademik programlara geçiĢ imkanı sağlamalarıdır. Dolayısıyla mezun öğrenciler hemen iĢ hayatına atılabilecekleri gibi arzu ettikleri taktirde eğitimlerine üniversite programlarına katılarak da devam edebilirler.
Sertifika ve diploma programlarının öğrencilere sağladığı diğer avantajlar arasında Ģunlar bulunmaktadır:
Sunulan program alternatiflerinin çokluğu
Kayıt kabul koĢullarının üniversitelere kıyasla esnekliği
Kayıt kabul stresinin olmaması (Ġngilizce yeterlilik çoğu programlar için aranan en önemli kayıt kabul koĢuludur. Ancak bu koĢulu sağlayamasanız bile kolejler size Ġngilizce hazırlık programına katılma imkanı sunarlar.)
Lisans / yüksek lisans programlarına göre daha kısa süreli eğitim imkanı (Sertifika programları 10-24 hafta, diploma programları ise 24-36 hafta arasındadır.)
Uygun fiyata kaliteli eğitim (Program ücretleri üniversitelere göre daha azdır.)
Sınıflardaki öğrenci sayısının azlığı
Okurken çalıĢma imkanı
Kampüslerin genelde Ģehir merkezlerinde bulunması ve kolay ulaĢım
Meslekte uzmanlaĢabilme imkanı
Residence - On Campus Rahat YaĢam
Eğer bir canlı, birbirine sıkı sıkıya bağlı bir topluluk üyesi olarak üniversite hayatı yaĢamak istiyorsanız, ikamet yaĢayan düĢünün. Sen uzakta sınıfları, Kütüphane, atletizm ve büyük yemek salonu uzakta yaĢayan dakika seveceksiniz.
Ġkamet olarak, dünyanın her yerinden insanlarla tanıĢmak ve bir ömür boyu bu arkadaĢlıklar yapmak için fırsat olacaktır. Sen ikamet zaman ödüllendirici biri olduğundan emin olmak için vardır Residence YaĢam personel ağı ile desteklenecektir. Carleton, tüm konutlar elveriĢli üniversite kampüsü merkezi bir bölgede yer almaktadır ve gün boyunca yeraltı tünelleri ile birbirine ve kampüs kalanı bağlı, dıĢarıda yürümek istemiyorum. Sen bizim yemek planları sizin yoğun bir program içine sağlıklı bir diyet sığabilecek kadar birçok esneklik sağlamak için tasarlanmıĢ olduğunu göreceksiniz. Fırsatlar ve kolaylıklar-değil deneyim olduğunu konut sunan eĢsiz bir yaĢam söz ile, evden uzakta ikamet evinizde yapmak için seçti mutluluk duyacağız. Tüm ayrıntılar için Konut web sitesini ziyaret edin.
Kampüs Dışı Yaşam
Kampüs yaĢam sizin için baĢka bir seçenek olduğunu ve kampüs yakınında mevcut konaklama çeĢitli kolay bir yürüyüĢ ya da bisiklete binmek içinde var. Üniversite birkaç otobüs güzergâh yanı sıra, merkez kampüs haçlar bir Hafif Raylı tren sistemi tarafından iyi hizmet. Eğer kampüs yaĢamayı seçerseniz, erken gelmesi ve uygun bir yer arıyor biraz zaman harcamaya hazır olun. Bizim Konut Dairesi bir konut liste hizmeti sunmaktadır.
Carleton Üniversitesi'nde bir yıl maliyet tahmin çalıĢma ve yaĢam tarzı tercihleri sizin programa bağlı olarak değiĢecektir. AĢağıdaki tablo size Ottawa bölgesinde yaĢarken düzenli bir akademik yıl boyunca harcamak bekleyebilirsiniz ne bir fikir verecektir.
Maliyeti
CDN dolar
Harç ve yan ücretler
2012-2013 **. Programa göre değiĢir. 18.805 $ - 22.158 $
Oda ve yönetim kurulu
Geleneksel konut, akademik yıl için yemek planı ve yerel telefon hizmeti dâhildir. Fiyatlar tek veya çift kiĢilik konaklama ve yemek ücretleri göre değiĢebilir. 8.655 $ - 10.499 $
Kampüs yaĢam
Kira sekiz ay (bir yatak odası, mutfak / banyo paylaĢılan, yardımcı programları, market ve çamaĢırhane dâhildir) dayalı tahmin. 8000 $
Kitaplar ve malzemeler
(programa göre değiĢir) 1300 $
KiĢisel Giderleri 2.000 $
Yılda Tahmini toplam giderleri 30,105 $ - 35.957 $
* Yalnızca Kanada parası ödenecek tüm ücretleri.
** Harç ve yan ücretler çeĢitli öğrenci harçları ve 12 ay için kiĢi baĢına 684 dolara (CDN) ve 2012-2013 Üniversitesi Sağlık Sigortası Planı (UHIP) ücreti dâhildir.
ADRES-donanmacı mah 1720 sok no 27 kat 2 karsıyaka /Ġzmir
Tel/fax-0232 4417434 / 05079173750
Skype/sdworldyurtdıĢıegitim Facebook/sdworldyurtdisiegitim
msn/sdworldyurtdisiegitim@hotmail.com
www.sdyurtdisiegitim.com.tr www.sdyurtdisiegitim.com
info@sdyurtdisiegitim.com.tr
KANADA’DA ÜNİVERSİTE SİSTEMİ
Federal devlet olmakla birlikte Kanada'da federal bir eğitim bakanlığı yoktur. Eğitimle ilgili düzenlemeler tamamen vilayetlerin yetkisine bırakılmıştır. Bu nedenle eğitim alanında birbirinden esaslı biçimde farklılaşan uygulamalar hakimdir.
Kanada üniversiteleri Fransız college ve İngiliz üniversite sisteminden esinlenerek bugünkü halini almıştır. Bu yüzden bazı üniversiteler aynı zamanda college diye de anılırlar. Ayrıca İskoç ve amerikan üniversite sistemi de ülkede temsil edilmektedir. Kanada’daki üniversiteler de diğer gelişmiş batılı ülkelerdeki gibi merkezi olmayan yapılanmanın da etkisiyle Türkiye’de alışılmadık ölçüde geniş özerkliğe sahiptir. Türk yüksek öğretim sistemindeki katı merkeziyetçiliğin bu bağlamda bilimsel gelişme için ne ölçüde vazgeçilmez olduğu tartışılmalıdır. Sistem, özel ve devlet destekli yüksek okullardan oluşmaktadır. Bazı özel okullar maliyeti azaltmak amacıyla aralarında ortaklaşa eğitim programları yürütmektedir. Yüksek okullar ikiye ayrılırlar 1.Colleges / universite Bu okullarda akademik kariyer (academic degree) imkanı da mevcuttur. Assocition of Universities and Colleges of Canada (AUCC) kurumuna üyedirler. Hali hazırda 89 üniversite üniversite bu kuruma üyedir. Üniversitelerin büyük çoğunda eğitim İngilizce yapılır. 10 üniversitede de Fransızca eğitim verilir. Üniversitede geçerli eğitim dili ile bölgedeki yaygın konuşma dili farklı olabilir. Mesela Fransızların çok yaşadığı Montréal’deki Mc Gill Üniversitesi’nde eğitim dili İngilizce’dir. 2.Community colleges / colléges communautaires Community colleg’ler normal colleglerden mesleki eğitime dayalı oluşları ve akademik perspektifleri olmalarıyla ayrılırlar. Bu tip collegler Association of Canadian Community Colleges kurumuna üyedirler. Bu okulların temel amacı öğrencilere 2 ile 4 yıl arası bir eğitimle sanayi ve ticaret alanında çalışmaya gerekli nitelikleri
kazandırmaktır. Bu tür okullar ders ve stajlarını endüstrideki ihtiyaca göre şekillendirmektedir. Mezunlar certificate veya college diploma alırlar. Son zamanlarda community college’ler akademik kariyer seçeneği de sunmaya başlamışlardır. Bazı community colleglerde üniversiteye yatay geçiş imkanı da mevcuttur. Kanada’da üniversite birinci ve ikinci akademik seviye şeklinde de bir ayrıma tabi olup üniversitelerce her iki seviyede de eğitim verilir. Buna karşı colleglerdeki eğitim yalnız birinci seviye ile sınırlıdır. - Undergraduate studies / premier cycle - Graduate studies / Deuxieme et Troisieme cycles
Ana Hatlarıyla Kanada Eğitim Sistemi
Kanada'da eğitim sistemini bir merkezden yöneten tek bir kurum yoktur. Şehir, eyalet ve federal olmak üzere üç idari kademede eğitim sistemleri farklılık gösterir. Her bir eyalette müfredatı geliştiren, sınavların standardını koyan, finansal düzenlemeleri yapan ve öğretmenlerin yeterliliğini belirleyen eğitim bakanlığı bulunur. Kanada'da lise sonrası eğitim kurumları başlıca iki ana bölüme ayrılır: Üniversiteler ve sanat-teknik yüksek okulları. Üniversiteler akademik ve mesleki eğitim verir ve öğrencilere lisans ve üzeri diploma dereceleri kazandırır: (BA, BSc, MA, MSc, PhD, vs.). Sanat ve teknik yüksek okulları ise çeşitli sanat dallarında ve teknoloji alanlarında sertifika ve diploma programları sunar ve iş eğitimi verirler. Bu yüksek okullardan üniversitelere yatay geçişler bazen mümkündür. Quebeck'te sistem biraz farklıdır. Colleges d'eseignement general et professionnel (cegeps) adıyla bilinen iki çeşit program vardır: 3 yıllık mesleki programlar ve iki yıllık ön lisans programları.
Üniversiteler ve yüksek okullar arasında bir konumda bulunan çok sayıda üniversite yüksek okul bulunmaktadır. Bunlar diploma vermektedirler fakat lisans üstü programlara (master ve doktora) sahip değillerdir.
Akademik Yıl: Derslerin başlama tarihi: Eylül - Derslerin bitiş tarihi: Haziran
Üniversiteye giriş & Başvuru İşlemleri:
Kanada üniversiteleri İngilizce konuşulan ülkeler arasında kategori olarak en seçici olanlarını oluşturur. Her üniversite kendi giriş şartlarını belirlediği için öğrencileri bireysel olarak değerlendirir. Daha önceki eğitimi ve diplomalarının denkliğini inceler. Ulusal bir üniversite giriş sınavı yoktur. Başvuru şartları kurumlara göre değişmektedir.
Ancak aranan genel şartlar şu şekildedir:
* Okulun eğitim diline göre İngilizce yada Fransızca’ya çevrilmiş şeklide akademik transkripler/not çizelgeleri
* Kanada orta öğreniminin muadili bir öğrenimi tamamlamış olmak. Bazı okullar öğrencilerin gerekli akademik temele sahip olmasını temin için belirli dersleri almış olma zorunluluğuna sahiptir. * İngilizce yada Fransızca (okulun eğitim diline göre) yetkinlik göstergesi olarak standart dil testlerinden belirli puanlar almış olmak. Mesela TOEFL’dan en az 550 yada IELTS’den 6.0 gibi.. * Öğrencilerin en az 18 yaşında olmaları gerekir. Bazı okullar yetişkin öğrencileri de kabul eder. * Programa bağlı olarak öğrencilerden aşağıdakilerden bazıları yada tamamını yerine getirmeleri istenebilir: Çalışmalardan örnekler (portfolio) teslim etmek, mülakata katılmak gibi...
Federal devlet olmakla birlikte Kanada'da federal bir eğitim bakanlığı yoktur. Eğitimle ilgili düzenlemeler tamamen vilayetlerin yetkisine bırakılmıştır. Bu nedenle eğitim alanında birbirinden esaslı biçimde farklılaşan uygulamalar hakimdir.
Kanada üniversiteleri Fransız college ve İngiliz üniversite sisteminden esinlenerek bugünkü halini almıştır. Bu yüzden bazı üniversiteler aynı zamanda college diye de anılırlar. Ayrıca İskoç ve amerikan üniversite sistemi de ülkede temsil edilmektedir. Kanada’daki üniversiteler de diğer gelişmiş batılı ülkelerdeki gibi merkezi olmayan yapılanmanın da etkisiyle Türkiye’de alışılmadık ölçüde geniş özerkliğe sahiptir. Türk yüksek öğretim sistemindeki katı merkeziyetçiliğin bu bağlamda bilimsel gelişme için ne ölçüde vazgeçilmez olduğu tartışılmalıdır. Sistem, özel ve devlet destekli yüksek okullardan oluşmaktadır. Bazı özel okullar maliyeti azaltmak amacıyla aralarında ortaklaşa eğitim programları yürütmektedir. Yüksek okullar ikiye ayrılırlar 1.Colleges / universite Bu okullarda akademik kariyer (academic degree) imkanı da mevcuttur. Assocition of Universities and Colleges of Canada (AUCC) kurumuna üyedirler. Hali hazırda 89 üniversite üniversite bu kuruma üyedir. Üniversitelerin büyük çoğunda eğitim İngilizce yapılır. 10 üniversitede de Fransızca eğitim verilir. Üniversitede geçerli eğitim dili ile bölgedeki yaygın konuşma dili farklı olabilir. Mesela Fransızların çok yaşadığı Montréal’deki Mc Gill Üniversitesi’nde eğitim dili İngilizce’dir. 2.Community colleges / colléges communautaires Community colleg’ler normal colleglerden mesleki eğitime dayalı oluşları ve akademik perspektifleri olmalarıyla ayrılırlar. Bu tip collegler Association of Canadian Community Colleges kurumuna üyedirler. Bu okulların temel amacı öğrencilere 2 ile 4 yıl arası bir eğitimle sanayi ve ticaret alanında çalışmaya gerekli nitelikleri
kazandırmaktır. Bu tür okullar ders ve stajlarını endüstrideki ihtiyaca göre şekillendirmektedir. Mezunlar certificate veya college diploma alırlar. Son zamanlarda community college’ler akademik kariyer seçeneği de sunmaya başlamışlardır. Bazı community colleglerde üniversiteye yatay geçiş imkanı da mevcuttur. Kanada’da üniversite birinci ve ikinci akademik seviye şeklinde de bir ayrıma tabi olup üniversitelerce her iki seviyede de eğitim verilir. Buna karşı colleglerdeki eğitim yalnız birinci seviye ile sınırlıdır. - Undergraduate studies / premier cycle - Graduate studies / Deuxieme et Troisieme cycles
Ana Hatlarıyla Kanada Eğitim Sistemi
Kanada'da eğitim sistemini bir merkezden yöneten tek bir kurum yoktur. Şehir, eyalet ve federal olmak üzere üç idari kademede eğitim sistemleri farklılık gösterir. Her bir eyalette müfredatı geliştiren, sınavların standardını koyan, finansal düzenlemeleri yapan ve öğretmenlerin yeterliliğini belirleyen eğitim bakanlığı bulunur. Kanada'da lise sonrası eğitim kurumları başlıca iki ana bölüme ayrılır: Üniversiteler ve sanat-teknik yüksek okulları. Üniversiteler akademik ve mesleki eğitim verir ve öğrencilere lisans ve üzeri diploma dereceleri kazandırır: (BA, BSc, MA, MSc, PhD, vs.). Sanat ve teknik yüksek okulları ise çeşitli sanat dallarında ve teknoloji alanlarında sertifika ve diploma programları sunar ve iş eğitimi verirler. Bu yüksek okullardan üniversitelere yatay geçişler bazen mümkündür. Quebeck'te sistem biraz farklıdır. Colleges d'eseignement general et professionnel (cegeps) adıyla bilinen iki çeşit program vardır: 3 yıllık mesleki programlar ve iki yıllık ön lisans programları.
Üniversiteler ve yüksek okullar arasında bir konumda bulunan çok sayıda üniversite yüksek okul bulunmaktadır. Bunlar diploma vermektedirler fakat lisans üstü programlara (master ve doktora) sahip değillerdir.
Akademik Yıl: Derslerin başlama tarihi: Eylül - Derslerin bitiş tarihi: Haziran
Üniversiteye giriş & Başvuru İşlemleri:
Kanada üniversiteleri İngilizce konuşulan ülkeler arasında kategori olarak en seçici olanlarını oluşturur. Her üniversite kendi giriş şartlarını belirlediği için öğrencileri bireysel olarak değerlendirir. Daha önceki eğitimi ve diplomalarının denkliğini inceler. Ulusal bir üniversite giriş sınavı yoktur. Başvuru şartları kurumlara göre değişmektedir.
Ancak aranan genel şartlar şu şekildedir:
* Okulun eğitim diline göre İngilizce yada Fransızca’ya çevrilmiş şeklide akademik transkripler/not çizelgeleri
* Kanada orta öğreniminin muadili bir öğrenimi tamamlamış olmak. Bazı okullar öğrencilerin gerekli akademik temele sahip olmasını temin için belirli dersleri almış olma zorunluluğuna sahiptir. * İngilizce yada Fransızca (okulun eğitim diline göre) yetkinlik göstergesi olarak standart dil testlerinden belirli puanlar almış olmak. Mesela TOEFL’dan en az 550 yada IELTS’den 6.0 gibi.. * Öğrencilerin en az 18 yaşında olmaları gerekir. Bazı okullar yetişkin öğrencileri de kabul eder. * Programa bağlı olarak öğrencilerden aşağıdakilerden bazıları yada tamamını yerine getirmeleri istenebilir: Çalışmalardan örnekler (portfolio) teslim etmek, mülakata katılmak gibi...
Donanmaci Mahallesi Izmir , Karsiyaka |
tel/fax- 0 232 441 74 34 |
Gsm:0(507) 917 37 50 |
skype/sdworldyurtdisiegitim facebook/sdyurtdisiegitim.com msn/sdworldyurtdisiegitim@hotmail.com www.sdyurtdisiegitim.com.tr |
E-mail: info@sdyurtdisiegitim.com.tr |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder