4 Aralık 2013 Çarşamba

YURTDIŞI-İNGiLTERE EĞiTiM SiSTEMi


İNGiLTERE EĞiTiM SiSTEMi
Birleşik Krallıkta 5 ila 16 yaş arasında eğitim mecbûridir. Öğrencilerin % 95’i devlet okullarında ücretsiz eğitim görürler. Ayrıca özel okullar da bulunur. Okulların sayısı 38.000’i bulur. Devlet okullarında ortalama 20 kişiye bir öğretmen düşer. Birleşik Krallıkta 46 Üniversite, ayrıca 700’ü aşkın teknik ve ticari kolej, sanat ve öğretmen okulları gibi çeşitli yüksek eğitim kurumları vardır.
İngiltere’nin en eski üniversitelerinden biri olan Cambridge Üniversitesi çok uzun yıllar önce eğitime açılmıştır. Üniversite kitaplığında iki milyon civarında kitap bulunmaktadır. Diğer eski üniversitesi ise Oxford Üniversitesidir. Ayrıca 1440 yılında kurulan Eton Koleji eski okullardandır. İngilizlerin eğitime önem vermeleri, ülkede birçok ilim adamının yetişmesine sebep olmuştur. Ünlü fizikçi Newton, Harvey ve Boyle,Halley, Watson, Dalton, Faraday, Boule gibi bilim adamları bu ülkede yetişmişlerdir.
iNGiLTERE’NiN YÜKSEK ÖĞRENiM SiSTEMi ve ÜNiVERSiTE EĞiTiMi
İngiltere’nin yüksek öğrenim kurumları gerek çeşitlilikleriyle gerekse eğitim kaliteleriyle tüm dünyada bilinmektedirler. Son derece köklü okullara sahip olan İngiltere’de 5 asırlık okullar dahi nispeten genç sayılmaktadır. İngiltere’nin son teknolojiyle donatılmış eğitim kurumları ezberci bir eğitim-öğretim sistemi yerine anlayıp öğrenmeye ve uygulamaya yönelik bir eğitim sistemine sahiptir. İngiltere’nin lisans ve yüksek lisans programlarında pek çok çeşitliliğe sahip olması sayesinde, kariyer hedefinize birebir uyan eğitim seçeneğini bulmanız mümkündür. İngiltere’de eğitim sistemi esnek bir yapıya sahiptir ve alınacak dersler öğrencilerin isteklerine bırakılmıştır. Kariyerini, iş dünyasını gözlemleyerek planlamış olan öğrenciler açısından bu sistem oldukça faydalıdır. Seçeceğiniz üniversite çok önemlidir. Her Üniversitede her bölüm okunmaz bunu unutmayınız. Seçeceğiniz mesleği belirledikten sonra üniversite seçimi yapmanız en doğru yoldur.
iNGiLTERE’DEKi YÜKSEK ÖĞRENiM PROGRAMLARI
A Level Foundation İngiltere'de Foundation Programı Seçenekleri Lisans Programları Yüksek Lisans Doktora Başvuru İşlemleri Öğretim ücretleri ve yaşam giderleri
A LEVEL
İngiltere'de üniversiteye devam etmek isteyen öğrenciler bölümlerine göre A-Level programlarına katılır ve sınavlara girerler. Genel olarak 2 yıl (4 dönem) süren A-Level programlarını, öğrenciler daha fazla ders alarak 2 ya da 3 dönemde de tamamlayabilirler. Matematik, iktisat, kimya, tarih ve İngiliz Edebiyatı en fazla öğrencinin bulunduğu bölümlerdir. Öğrenciler eğitim hayatlarına A-Level programlarında aldıkları dersler doğrultusunda devam edecekleri, sayısal ağırlıklı program türü okumak isteyen öğrenci tarih gibi bir ders almayabilir. A-Level programlarının sonunda her yıl sadece haziran ayında yapılan sınavlara girilmektedir. Sınav sonuçları ise Ağustos ayında açıklanır. A-Level programları Cambridge ve Oxford üniversiteleri de dahil olmak üzere tüm İngiliz üniversiteleri tarafından tanınmaktadır. Ayrıca ABD, Avustralya ve dünyanın birçok ülkesindeki üniversitelere giriş aşamasında da geçerliliği bulunmaktadır.
HAZIRLIK DÖNEMİ
İngiltere yüksek öğrenim sisteminde lisans eğitimi 3 yıldır. Uluslararası öğrencilerden ise 1 yıl süren hazırlık programı okumaları istenmektedir. Hazırlık programı İngilizce eğitimi vermenin yanında öğrenciyi lisans eğitiminde göreceği derslere de hazırlar. Hazırlık programında öğretmenlerinizden alacağınız referans mektupları ve program sonundaki not ortalamanız, dilediğiniz üniversiteye geçebilmenizde büyük önem taşır. Hazırlık programı sırasında girdiğiniz ve başarılı sonuç elde ettiğiniz derslere tekrardan girmenize gerek yoktur. Genel olarak Eylül ayında başlayan programlarına eğer İngilizce seviyeniz IELTS 5,5 seviyesinde ise Ocak ayında başlayabilir ve daha kısa sürede üniversite eğitiminize hazırlanabilirsiniz. IELTS Seviyeniz daha düşük ise dil düzeyinizi arttırmak için dil kurslarına devam etmelisiniz. Eğer İngilizce seviyeniz IELTS 6,0 seviyesinde ise ve lise not ortalamanız da iyi ise, Nisan ayında başlayan ve 3 ay süren programlarına da katılabilmeniz mümkündür. Lisans eğitiminize devam etmek istediğiniz üniversitenin bünyesindeki hazırlık programına devam edebileceğiniz gibi, çeşitli üniversitelerle anlaşma yaparak onların müfredatına uygun müfredat sunan ve öğrencilerine bu üniversitelerden birine geçebilmeyi garanti eden özel Hazırlık programlarına da devam edebilme şansınız bulunmaktadır. Öğrenciler aynı üniversite içinde düzenlenen hazırlık programına devam etmeleri halinde üniversite hayatı hakkında gerekli bilgileri edinirler, üniversitedeki akademik ve sosyal hayata daha kolay alışma fırsatını yakalarlar ve adaptasyon dönemini ağır lisans dersleri değil, hazırlık programı ile geçirmiş olurlar. Ancak eğer başarılı olamazlarsa, lisans programına başlayamayacakları için, o üniversitenin hazırlık programını başka bir üniversitede saydırmaları çok kolay olmayabilir.
Özel hazırlık Programları ise, öğrencilerine anlaşmalı oldukları üniversitelerden birine geçişi garanti ettikleri için uluslararası öğrenciler tarafından daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Özel hazırlık Programlarının bir başka avantajı da, yukarıda da belirtildiği gibi, İngilizce seviyesine göre yılda birkaç kez başlangıç tarihi olmasıdır. Hazırlık programı seçerken ek olarak dikkat edilmesi gereken noktalar başvuru yapılacak üniversiteler konusunda danışmanlık hizmetinin olmasıdır. Bu hizmetin tarafsız olması ve zorla bir yönlendirme yapılmaması gerekmektedir. Programa devam ettiğiniz okulun geçmiş yıllarda
üniversiteye yerleştirme istatistiği de önemli bir kriterdir. Ancak bir hazırlık programı her zaman şart olarak önünüze çıkmayabilir. Eğer yabancı dilde eğitim veren kaliteli bir liseden mezun olmuşsanız ve notlarınızda gayet iyiyse, direkt üniversiteye de başlayabilirsiniz. Kabul şartları üniversiteden üniversiteye değiştiğinden ve bürokrasiden öte, öğrenci ihtiyaçlarına odaklanıldığından bu şansa sahipsiniz. Araştırmanızı yaparken dikkat etmeniz gerekenler vardır. Sizleri doğru yolda yönlendirebilecek kişileri özenle seçmelisiniz.
iNGİLTERE'DE HAZIRLIK PROGRAMI SEÇENEKLERİ
İngiltere’deki üniversite hazırlık yılı programlarının ana hedefi eğitim sistemleri İngiliz sisteminden farklı olan ülke öğrencilerini İngiliz üniversitelerine hazırlamaktır. Öğrenciler program süresinde İngilizce eğitimine ek olarak üniversitede görmek istedikleri eğitim konusuna bağlı olarak akademik dersler alırlar. Hazırlık programının bir yıl sürmesi ve uluslararası öğrenci yüzdesinin yüksek olması hazırlık programının popüler kılmaktadır. Hazırlık Programlarını başarıyla tamamlayan öğrencilerin İngiliz Üniversitelerine girmesi hazırlık programı düzenleyen okullarca garanti edilmektedir.
LİSANS PROGRAMLARI
İngiltere'de üniversite seviyesinde eğitim görmek ve sosyal yaşamınızı en iyi şekilde sürdürebilmek için belirli seviyede İngilizce bilmek gerekir. İngiltere'deki yüksek öğrenim öğrencilerin kabulü için IELTS (genelde 6,5) veya TOEFL (genelde 213) sonuçlarını temel alırlar. Bazı üniversiteler, Cambridge Proficiency in English (CPE) ve Cambridge Certificate in Advanced English (CAE) sınavlarını da kabul etmektedirler. Üniversite başvurunuzu yaparken, başvuracağınız üniversitenin sizden hangi dil sınavını talep ettiğini öğrenmeniz gerekir. Lisans Programlarına Kabul ġartları
1 -Lise diploması ve İngiltere vb eğitim sistemindeki ülkeler için bir sene süren hazırlık programını tamamlamış olması gerekmektedir. 2 -İngilizce seviyesini IELTS ya da TOEFL gibi test skorları ile beyan etmelidir. 3 - Başvuru yapılan okula göre değişmekle beraber 2 – 3 akademik referans mektubu göndermelidir. 4 - Lise not döküm belgesini (Transcript) sunmalıdır. 5 - Öğrencinin kendini ve kısa & uzun vadedeki hedeflerini anlatacağı Niyet Mektubu yazmalıdır. Açık ve öz bir dille yazılmalıdır. 6 - Daha önce alınmış olan başarı belgeleri, sertifika ve diplomalar, ödüller vb dokümanlar başvuru paketini güçlendirmek için eklenmelidir. Ne zaman baĢvuru yapılmalı?
Her üniversite kendi son başvuru tarihini kendi belirlemektedir. Başvurular genellikle başlamak istenilen tarihten 10 ay önce başlamaktadır ve dönemin başlamasına 2 ay kala bitmektedir Lisans eğitimine başvurular öğrencilere başvurularında yarımcı olan ve başvuru sürecinin düzenli bir şekilde yürümesini sağlayan Üniversiteler eğitime Eylül – Ekim ayları arasında başlasa da her üniversitenin kabul için farklı şartları ve durumları olduğunu unutmamalıyız. İngiltere'de kendi ihtiyaçlarınıza ve kariyer seçeneğinize göre bir programı kapsamlı bir şekilde araştırıp belirledikten sonra, 6 ay öncesinde başvurmak daha sağlıklı olacaktır Bazı üniversitelerde istediğiniz bölümde yer kalmamış olabilir veya üniversitenin kabul için istediği belgeler veya şartların hazırlanması uzun bir süre tutabilir. Başvuru yapacağınız üniversitenin başvuru şartlarını çok iyi incelelisiniz.
YÜKSEK LİSANS
İngiltere’de yüksek lisans programının amacı öğrenciye profesyonel bir yeterlilik derecesi kazandırmaktır. 9 ayla 1 yıl arasında süren yüksek lisans programlarında öğrenci bu süreci ağırlıklı olarak ders alma şeklinde geçirir. İngiliz Üniversiteleri Sosyal Bilimler (MA-Master of Arts) ve Fen Bilimleri (MSc-Master of Sciences) alanlarında yüksek lisans derecesi vermektedirler. Programlarına kabul için ileri derecede İngilizce bilgisi ve üniversite not, ders saati ve ders içeriklerinin yazılı olduğu transkript, referans mektubu (akademik ve bazı durumlarda iş tecrübesi ya da stajla ilgili), niyet mektubu ve programlara göre iş tecrübesi istenmektedir. İngilizce seviyesinin yeterli olduğunun kanıtı olarak IELTS'den minimum 6,5 veya TOEFL'dan minimum 80 (eski sistemle 213) elde etmelidirler, Bu skorlar bazı üniversitelerde daha yüksek olarak istenebilir. Bazı üniversiteler CPE ve CAE Sınavlarında alınmış başarılı sonuçları da İngilizce seviyesinin yeterliliği için bir gösterge olarak kabul ederler.
DOKTORA
Yüksek lisanstan bir sonraki öğrenim basamağı olan Doktora programı daha özgün, araştırmaya ve teze yönelik bir sistemdir ve ortalama olarak 3 yıl sürmektedir. Fen bilimleri, sosyal bilimler ve güzel sanatlar alanlarında doktora dereceleri (Ph) vardır ve yüksek lisans diplomasına sahip olan öğrenciler doğrudan doktora programına başlayabilirler. İngiltere'de doktora eğitim müfredatı ya da öğrenim sürelerini herhangi bir merkezi düzenlemeye ya da sınırlamaya tabi değildir, okullar kendi doktora kapsamlarını kendileri oluştururlar. Öğrencinin bir doktora programına kabulünde, akademik başarıları, yüksek lisans tezi, iş tecrübesi, referanslar gibi kıstaslar ön plana çıkar 3 yılda tamamlanan PhD Doktora derecesi tüm İngiltere üniversitelerinde değişik konularda mevcuttur. Spesifik bir konu seçimi veya araştırma üzerine tam detaylı bir çalışma yapılarak elde edilir. Yapılan çalışma öğrencinin altında çalıştığı akademisyenin denetiminde ve değerlendirmesindedir. Araştırma tamamlandıktan sonra öğrenci doktora tezini yazar.
YÜKSEK ÖĞRENİME BAŞVURU İŞLEMLERİ
İngiltere’deki yüksek öğrenime başvuru işlemleri, kurumlarca bireysel olarak değerlendirmeye alınır ve her kurumun belirlediği bir başvuru tarihi vardır. Bu tarihler kurumların prospektüslerinde belirtilir, fakat genelde yüksek lisans programına başlamayı düşündüğünüz tarihten bir yıl önce başvurular başlar. Başvurunuz kuruma ulaştıktan sonra genellikle dört hafta içinde cevap gönderilir. Başvurduğunuz programa kabulünüz iki teklif çerçevesinde gerçekleşebilir: Şartsız kabul: Öğrencilerin akademik ve İngilizce yeterliliği incelendikten sonra, yeterli görüldükleri zaman şartsız kabule hak kazanırlar. Şartlı Kabul: Öğrencilerin akademik ve İngilizce yeterliliği saptanamadığı durumlarda (halen eğitimini sürdürüyor olmak, İngilizce yeterlilik sınavı sonucunu henüz almamış olmak vb.) şartlı kabul verilir.
İNGİLTERE’DEKİ ÖĞRENİM ÜCRETLERİ ve YAŞAM GİDERLERİ:
Bir öğrencinin yaşamını sürdürebilmesi için ihtiyacı olan meblağ ise yıllık olarak ortalama £6.000-7.000 civarındadır. Yaşam masrafları bölgelere göre farklılık gösterebilir. Londra : ortalama. 7000 - 7500 Pound Londra dışı : ortalama. 6000 Pound Öğrencilerin İngiltere'deki eğitimleri karşılayacak finansal garantiye sahip olduklarını kanıtlayan belgeleri vize başvurusu sırasında İngiliz makamlarına göstermeleri istenir. Öğrenciler İngiltere'ye yalnızca full-time öğrenci olmak koşuluyla kabul edilirler. Öğrenciler akademik dönem içerisinde haftada 20 saat ve tatil dönemlerinde full-time çalışarak cep harçlığı kazanabilirler.
Eğitim Giderleri:
Üniversitelere göre farklılık gösterse de, ortalama olarak yıllık öğretim ücreti şöyledir: Lisans: Sosyal Bilimler : 6.250 - 7.650 Pound Fen ve Teknik Bilimler : 6.500 - 10.000 Pound Tıp, Diş Hekimliği ve Veterinerlik : 13.000 - 17.000 Pound
Yüksek lisans: Sosyal Bilimler : 6.750 - 8.200 Pound Fen ve Teknik Bilimler : 6.500 - 10.000 Pound Tıp, Diş Hekimliği ve Veterinerlik : 13.000 - 17.000 Pound
MBA : 7500-13.500 Pound (bazı okullarda 20.000 Pound'a ulaşabilir.)
İNGİLTEREDEKİ ÜNİVERSİTELERİN LİSTESİ
ÜNĠVERSĠTENĠN ADI
BÖLGE
KURULUġ YILI
ÖĞRENCĠ SAYISI
Anglia Ruskin University
Cambridge & Chelmsford
1992 (1858)
20,300
The Arts University Bournemouth
Poole
1885
2,500+
University of the Arts London
London
2004
27,970
Camberwell College of Arts
London
1898
Central Saint Martins College of Art and Design
London
1989
Chelsea College of Art and Design
London
1989
London College of Communication
London
1894
London College of Fashion
London
1986
Wimbledon College of Art
London
1890
Aston University
Birmingham
1966 (1895)
9,555
University of Bath
Bath
1966
13,959
Bath Spa University
Bath
1975
7,110
University of Bedfordshire
Luton & Bedford
2006
14,550
University of Birmingham
Birmingham
1900
26,073
Birmingham City University
Birmingham
1971
24,849
Laedge International University
Online
2000
15,361
University College Birmingham
Birmingham
1957
13,970
Bishop Grosseteste University
Lincoln
2012 (1862)
1,805
University of Bolton
Bolton
1982
8,740
Bournemouth University
Poole & Bournemouth
1992
17,502
ÜNĠVERSĠTENĠN ADI
BÖLGE
KURULUġ YILI
ÖĞRENCĠ SAYISI
BPP University College of Professional Studies Ltd
London & Multiple sites
2007 (1976)
University of Bradford
Bradford
1957
13,600
University of Brighton
Brighton, Eastbourne, Hastings
1859
21,000
University of Bristol
Bristol
1876
17,144
Brunel University
Uxbridge
1966
14,878
University of Buckingham
Buckingham
1976
1,308
Buckinghamshire New University
Buckinghamshire
1999
9,045
University of Cambridge
Cambridge
1209
18,396
Canterbury Christ Church University
Kent
1977
14,945
University of Central Lancashire
Preston
1828
34,863
University of Chester
Chester & Warrington
1839
15,718
University of Chichester
Chichester
1977
4,930
City University London
London
1894
21,410
Coventry University
Coventry
1843
19,415
Cranfield University
Cranfield, Bedfordshire, Shrivenham & Oxfordshire
1993
4,350
University of Cumbria
Ambleside, Carlisle, Lancaster, Penrith & Tower Hamlets
2007
13,105
University for the Creative Arts
Canterbury, Epsom, Farnham, Maidstone & Rochester
2005
7,000
De Montfort University
Leicester
1969
21,210
University of Derby
Derby
1977
24,875
Durham University
Durham & Stockton-on-Tees
1832
15,529
University of East Anglia
Norwich
1963
19,585
University of East London
London
1970
26,315
ÜNĠVERSĠTENĠN ADI
BÖLGE
KURULUġ YILI
ÖĞRENCĠ SAYISI
Edge Hill University
Ormskirk
1959
18,735
University of Essex
Essex
1964
11,660
University of Exeter
Exeter & Penryn
1922
15,720
Falmouth University
Penryn & Falmouth
1902
3,030
University of Gloucestershire
Gloucester & Cheltenham
1998
8,745
University of Greenwich
London & Kent
1890
24,915
Harper Adams University
Edgmond
1901
2,755
University of Hertfordshire
Hatfield
1952
23,725
University of Huddersfield
Huddersfield
1825
19,740
University of Hull
Hull & Scarborough
1927
22,275
Imperial College London
London
1907
13,410
Keele University
Keele
1949
12,345
University of Kent
Canterbury, Medway, Tonbridge, Brussels & Paris
1965
18,385
Kingston University
Kingston upon Thames
1899
23,135
Lancaster University
Lancaster
1964
12,125
University of Leeds
Leeds
1904
33,585
Leeds Metropolitan University
Leeds
1970
41,215
Leeds Trinity University
Leeds
University of Leicester
Leicester
1921
15,495
University of Lincoln
Lincolnshire & Hull
2001
16,705
University of Liverpool
Liverpool
1903
20,655
Liverpool Hope University
Liverpool
1844
7,885
Liverpool John Moores University
Liverpool
1892
24,370
University of London
London
1836
135,400
Birkbeck, University of London
London
1907
19,020
Courtauld Institute of Art
London
1932
Goldsmiths, University of London
London
1904
7,615
ÜNĠVERSĠTENĠN ADI
BÖLGE
KURULUġ YILI
ÖĞRENCĠ SAYISI
Heythrop College
London
1971
700
Institute of Cancer Research
London
1909
338
Institute of Education
London
1932
7,215
King's College London
London
1829
18,630
London Business School
London
1964
2,000
London School of Economics
London
1895
8,810
London School of Hygiene & Tropical Medicine
London
1899
2,805
Queen Mary, University of London
London
1785
15,000
Royal Northern College of Music
Manchester
1973
696
Royal Academy of Music
London
1822
730
Royal Holloway, University of London
Surrey
1849
8,000
Royal Veterinary College
London & Hertfordshire
1791
2,006
St George's, University of London
London
1733
3,000
School of Advanced Study
London
1994
Institute of Advanced Legal Studies†
London
1946
Institute of Classical Studies†
London
1953
Institute of Commonwealth Studies†
London
1994
Institute of English Studies†
London
1991
Institute of Germanic and Romance Studies†
London
2004
Institute of Historical Research†
London
1921
5,500
Institute for the Study of the Americas†
London
2004
Warburg Institute†
London
1957
School of Oriental and African Studies
London
1916
4,525
School of Pharmacy, University of London
London
1842
1,355
University College London
London
1826
21,620
University Marine Biological Station Millport
Millport
1897
University of London Institute in Paris
Paris
1836
London Metropolitan University
London
2002
28,525
London South Bank University
London
1892
24,748
Loughborough University
Loughborough
1966
18,220
ÜNĠVERSĠTENĠN ADI
BÖLGE
KURULUġ YILI
ÖĞRENCĠ SAYISI
University of Manchester
Manchester
2004 (1824)
39,165
Manchester Metropolitan University
Manchester
1970
33,490
Middlesex University
London
1973
23,175
Newcastle University
Newcastle
1963 (1834)
19,700
Newman University College
Birmingham
1968
2,600
University of Northampton
Northampton
1975
10,645
Northumbria University
Newcastle upon Tyne
1969
29,850
Norwich University College of the Arts
Norwich
1845
University of Nottingham
Nottingham
1881 (1798)
40,829
Nottingham Trent University
Nottingham
1970 (1843)
24,225
Open University
Milton Keynes
1969
168,850
University of Oxford
Oxford
1096
20,330
London Business and Engineering School (London BES)
London - International
Oxford Brookes University
Oxford
1970
19,070
University of Plymouth
Plymouth
1862[18][19]
30,540
University College Plymouth St Mark & St John
Plymouth
1923
5,000
University of Portsmouth
Portsmouth
1960
21,827
University of Reading
Reading
1892
22,805
Richmond University
Richmond & London
1972
Roehampton University
Roehampton
1841
8,535
University of Salford
Salford
1967
19,890
University of Sheffield
Sheffield
1897
25,700
Sheffield Hallam University
Sheffield
1992
38,830
University of Southampton
Southampton
1902
24,735
Southampton Solent University
Southampton
1984
17,455
St. Mary's University College
Strawberry Hill
1850
3,630
Staffordshire University
Staffordshire, Stoke-on-Trent & Shropshire
1971
15,910
University of Sunderland
Sunderland
1969
20,325
University of Surrey
Guildford
1891
15,705
ÜNĠVERSĠTENĠN ADI
BÖLGE
KURULUġ YILI
ÖĞRENCĠ SAYISI
University of Sussex
Falmer
1961
12,445
Teesside University
Middlesbrough
1929
27,945
Thames Valley University
Ealing, Brentford, Reading & Slough
1991
47,430
University of Warwick
Coventry
1965
18,434
University of Westminster
London
1838
24,710
University of the West of England
Bristol
1970
29,760
University of Winchester
Winchester
2003
5,906
University of Wolverhampton
Wolverhampton
1969
23,470
University of Worcester
Worcester
1997
9,545
University of York
York
1963
13,490
York St John University
York


İngiltere'de Eğitim Sistemi
İngiltere, dil okulları, yüksek eğitim programlarının kalitesi, eğitim sistemi, sunduğu birçok programlar ve sürekli denetlenen üst kalitedeki okulları ile yoğun talep gören ülkelerin baĢında yer almaktadır.
Ġngiltere’de üniversiteler, kolejler ve Ġngilizce dil okulları verdikleri eğitim kalitesiyle ün kazanmıĢtır. Eğitim kurumlarının verdikleri diploma ve sertifikalar tüm dünyada tanınmaktadır.
BirleĢik Krallık'ta 5 ila 16 yaĢ arasında eğitim mecburidir. Öğrencilerin %95'i devlet okullarında ücretsiz eğitim görürler. Ayrıca özel okullar da bulunur. Okulların sayısı 38.000'i bulur. Devlet okullarında ortalama 20 kiĢiye bir öğretmen düĢer. BirleĢik Krallıkta 46 üniversite, ayrıca 700'ü aĢkın teknik ve ticari kolej, sanat ve öğretmen okulları gibi çeĢitli yüksek eğitim kurumları vardır.
Ġngiltere'de eğitim görmek isteyen yabancı bir öğrencinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta Ġngiliz eğitim sisteminin farklılığıdır. Bu sistemde Ġngiliz öğrenciler 16 yaĢında baĢlayan Ġleri Düzey Sınavları (A-Levels) ile baĢlayıp sonra çeĢitli derecelerle eğitim hayatlarına devam ederler. Dolayısıyla kendi ülkesinde böyle bir sistemden gelmemiĢ olan yabancı öğrenci yüksek öğrenime baĢlayabilmek için uluslararası öğrenciler için düzenlenmiĢ özel hazırlık (Foundation) yılını okumak durumundadır.
Ġngiltere'de alınabilecek diğer eğitim olanakları ve süreleri * Yabancı dil ya da özel amaçlı Ġngilizce - Bir haftadan baĢlayıp 1 yıla kadar sürebilir. * GCSE Dereceleri dereceleri ( Lise Eğitimi Genel Sertifikası ) ve A-Levels ( Ġleri Düzey Sınavları )- Öğrencinin durumuna göre bir ya da iki yıl sürer. * Lisans ve Yüksek Lisans Programlarına Hazırlık Kursları - 1 yada 2 sömestr sürer. * Lisans Programları - Bölümüne göre 3- 4 yıl sürer. * Lisansüstü dereceleri ( yüksek lisans ve doktora düzeylerinde ) - Yüksek lisans 9 ay- 1 yıl arasıdır. Doktora dereceleri ise 3 yıl daha fazla sürer. * Lisansüstü Sertifika ve Diploma Programlari (PGC, PGD)
İNGİLTERE EĞİTİM SİSTEMİNİN AŞAMALARI Ġngiltere de geçerli olan eğitim sistemi genel hatlarıyla 3 farklı dönemi kapsar. Zorunlu olan okul eğitimini tamamlayan öğrenci mesleki eğitim programlarına katılabilir ya da lisans eğitimi için A-Level eğitimini tamamlar. A-Level eğitimin tamamlayan her öğrenci mutlaka bir üniversiteye yerleĢtirilir.Ülkemizde uygulanan OKS ve ÖSYS formatında merkezi yerleĢtirme sınavları uygulanmaz. Öğrenciler, eğitim & öğretim hayatı süresince takip edilir ve yeteneklerine göre yönlendirilirler.
İNGİLTERE’DE EĞİTİM SİSTEMİ YAPISI Zorunlu Eğitim Dönemi • Ġlk Öğretim -Primary education • Ġkincil Öğretim -Secondary education Mesleki Öğretim • Ġleri Eğitim -Further education • Diploma & Sertifika Programları Yüksek Öğretim • A-Level • Lisans Eğitimi • Yüksek Lisans YetiĢkin Eğitimi
Zorunlu-Okul Eğitimi 6-16 yaĢları arasındaki her Ġngiltere vatandaĢının katılmak zorunda olduğu eğitim dönemidir. Dönemin sonunda uygulanan GCSE (General Certificate of Secondary
Education) sınavında baĢarılı olan öğrenciler mezun olabilirler. Türkiye’deki lise diploması GSCE sertifikasına denk kabul edilir.
Türkiye’ de liseden mezun olan bir öğrenci Ġngiltere’ de üniversite eğitimi almak istiyorsa önünde iki seçenek vardır. 2 yıllık A-Level eğitimini tamamlayabilir ya da 1 yıl süren Foundation programına katılıp Foundation programını kabul eden üniversitelerden birisini tercih edebilir. Türkiye’ den gelen bir lise mezunu üniversiteye gitmeden daha kısa sürede sertifika ve diploma sahibi olmak istiyorsa A-Level yerine ileri Eğitim programına dahil olabilir.
Mesleki Öğretim Okul eğitimini baĢarıyla bitiren öğrencilerin üniversiteye gitmeden iĢ hayatına daha kısa sürede atılabilmelerini sağlayan mesleki eğitim programlarını içerir. 3 aydan 2 yıla kadar süren bu programların bazıları tanınmıĢ ‘College’ veya ‘Institute’ desteğiyle yürütülür. Ġleri Eğitim programlarının maliyetinin düĢük olması ve program yapısının daha esnek Ģartlara sahip olması gittikçe artan oranlarda tercih edilmelerin neden olmaktadır. Lise diploması ve yeterli seviyede Ġngilizce programlara katılım için gereklidir.
Yüksek Öğretim
A-Level: Ġngiltere’de üniversite öncesi verilen 2 yıl süren öneğitim programıdır. GCSE sertifikasını alan öğrenciler A-Level eğitimine katılabilir. A-Level eğitiminin ilk yılında akademik danıĢmanlar tarafından her öğrencinin yetenek ve becerileri belirlenir ve öğrencilerin seçecekleri dersler belirlenir. Lisans eğitiminde seçilecek alan A-Level döneminde alınan derslerle belirlenir.
Bu eğitim sürecine katılmak için yaĢ sınırı yoktur. 2 akademik yılı kapsayan A-Level eğitim dönemi sonucunda öğrenciler baĢarılarına göre üniversitelere yerleĢtirilirler. Bir akademik yıl üçer aylık üç dönemden oluĢur.
A-Level öğretim döneminde öğrenciler 3 ya da 4 ders alabilirler. Her dersin farklı A-Level diploması vardır. A-Level programına katılan öğrenciler dönem bitiminde yapılan ders sınavlarda baĢarılı odukları her ders için ayrı A-Level diploması alır.
DanıĢmanları tarafından yönlenirilen öğrenciler A-Level diploma derecelerine gore lisans eğitimi programlarına yerleĢebilirler. Genelde Ġngiliz üniversiteleri en az iki farklı dersten A-Level diploması ister. Fakat Cambridge, Oxford Üniversitesi gibi Ġngiltere’ nin gözde üniversitelerinin bazı fakülteleri 3 veya 4 dersten A-Level diploması isteyebilir.
A-Level sadece lisans eğitimine baĢlangıç için istenilen belge değildir. Uluslararası geçerliliği de vardır. Ġngiltere de firmaların çoğu istihdam edecekleri elemanlarının en az iki dersten A-Level diploma sahibi olmalarını istemektedir.
Yabancı öğrenciler de A-Level ya da foundation prgramlarına katılarak lisans eğitimi alabilirler.Ancak tıbbi bilimlerde lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için A-Level eğitimi zorunludur.
Lisans eğitimi: 3 yıl surer. Lisans eğitimi sonunda sosyal bilimlerde eğitim almıĢ öğrenciler BA (Bachelor of Arts), fen bilimleri alanında eğitim almıĢ öğrenciler de BSc (Bachelor of Science) ünvanını alırlar.
Öğrenciler A-Level baĢarı derelerine göre üniversitelerdeki lisans eğitim proramlarına yerleĢtirilir.
Yabancı öğrenciler A-Level programıyla ya da foundation programıyla lisans eğitim programlarına yerleĢebilir.
Yüksek Lisans (Master): Tam zamanlı master programları 1 yıl sürer. 2 farklı master programı vardır. Taught master: klasik master prgramlarıdır. Sınıf içi aktiviteleri içerir. Research master: öğrenci gözetmen yönetiminde kendi bağımsız araĢtırmasını yapar. Ġngiltere’de master programlarına kabul almak için iyi bir diploma notuyla birlikte Ġngilizceniz advanced seviyesinde olmalıdır.
Ġngilizceniz ya da diploma notunuz istediğiniz master programlarına kabul almanız için yeterli değilse pre-master programlarına katılabilirsiniz. Pre-Master programlarında mevcut aklademik baĢarı durumunuzu yükseltip daha yüksek seviyedeki master programlarına kabul alabilirsiniz.

İngiltere'de Üniversite Eğitimi
Ana Hatlarıyla İngiliz Eğitim Sistemi: Üniversite sistemi, lisans (undergraduate) ve yüksek lisans-doktora (postgraduate) şeklinde ayrılmaktadır. İskoçya hariç ülkenin diğer bölgelerinde lisans eğitimi normal olarak üç yıl devam etmektedir. Özel alan lisans derecesi (honours) için öğrenciler okudukları konu üzerinde uzmanlaşma hızlarını artırmak için ana müfredata ek olarak bir veya iki konuda daha ders alır. Yeni üniversitelerin bir çoğu eski üniversitelere göre kabul şartlarında daha esnek davranmaktadır. Üniversiteler, öğrencilere lisans üstü eğitim kapsamında master ve doktora programları sunar. İngiliz üniversiteleri tarz olarak öğrencileri düşünme ve karar verme konularında eğitir ve onlara araştırma yapma imkanlarını sağlar.
Akademik Yıl: İngiltere'de akademik yıl genellikle Eylül ya da Ekim aylarında başlarsa da öğrencilerin kabul edilebileceği farklı tarihler mevcuttur. Çünkü bazı yüksek öğretim kurumları dönem esasıyla çalışır veya araştırma öğrencileri öğrenim yılının herhangi bir yerinde başlayabilirler. İngiltere'de üç dönemli bir eğitim sistemi vardır. Noel ve Paskalya zamanlarındaki tatiller ile Ağustos ayının tamamı ile Temmuz ve Eylül aylarının bir kısmını kapsayan uzun bir yaz tatili vardır.
Her bir dönem on-on dört hafta uzunluğundadır. Dönemler genellikle okullar ve yüksekokullar için daha uzun, üniversiteler içinse daha kısadır.
Üniversiteye giriş: İngiliz üniversitelerine girişte kullanılan kriterler Ingiliz ögrenciler icin genellikle A-Level, AS-Levels, Uluslar arası Bakalorya ve GNVQ'dan uygun ve yeterli puanı almış olmaktır. Yabanci öğrenciler için ise bunun yolu Foundation Kurslarına katılmaktır. Türkiye'den lise diploması almış olan öğrenciler, üniversiteye devam edebilmek için genellikle 1-2 akademik yıl devam eden "A-Level" (advanced level) diploma veya ‘International Foundation Year’ gibi muadili bir eğitimi almak zorundadırlar.
Foundation Kursları: Türkçe temel ya da geçiş kursları olarak ifade edebileceğimiz foundation kursları özellikle gerekli yeterliliğe sahip olmayan öğrencilerin üniversite eğitimine devam etmelerine imkan sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Bu kursların bazıları iş idaresi, hukuk, mühendislik ya da elektronik gibi özel programlara, bazıları da genel sosyal bilimler gibi bir programa giriş içindir. Bir ya da daha fazla konuda bir yıl süren foundation kurslarının çoğu bir üniversite ya da yüksekokuldaki belli bir diploma derecesi ile bağlantılıdır ve bunda başarılı olan öğrenci üniversiteye devam etme hakkı kazanır.
A-Level: (Advanced Level - ileri düzey) GCSE sınavının ardından öğrenciler iki yıllık bir süreçte tamamlanan A-Level aşamasını ifade eden "altıncı sınıf"a (sixth form) başlar. Bu kurslar İngiliz üniversitelerine ya da yüksekokullarına girişte en çok kullanılan giriş standardıdır. Öğrenciler bu kurs sınavlarına genellikle yüksek öğrenim görmek istedikleri konuyla ilgili iki üç konuda birden girerler. Normalde iki yıl süren A-Level kursları bazı yerlerde verilen yoğun kurslarda bir yıl da da tamamlanabilir. Yabancı öğrenciler A-Level eğitimi için bağımsız orta dereceli okullardan birine devam edebilirler. A-Level sınavları için hazırlanmak GCSE için yapılan hazırlıktan oldukça farklıdır zira, öğrenciler A-Level aşamasında genellikle 3-4 konuda iki yıl boyunca uzmanlaşmak için eğitim görürler. A-Level eğitimi kabaca Amerikan sistemindeki üniversite eğitiminin ilk yılına tekabül etmektedir. A-Level eğitiminin çalışılacak konularda erken uzmanlaşma gibi avantajları varken, daha dar bir bilim alanında çalışmak gibi dezavantajları da bulunmaktadır.
Uluslararası Bakalorya: Bakalorya uluslar arası bir yeterlilik derecesidir ve İngiltere dahil bir çok ülkede üniversite giriş standardı olarak kabul edilir.
Başvuru İşlemleri: Öğrenciler genellikle Eylül ya da Ekim aylarında programlara başlar, bunun için de bir önceki yılın sonbahar aylarından itibaren başvuru yapılmış olması gerekir. (Oxford – Cambridge üniversiteleri ve tıp fakültelerine başvurular Eylül/Ekim ayı gibi sona erer.) Okullara doğrudan başvuru yapmaya konusunda vasıfları yeterli olan öğrencilerin müracaatları (UCAS) aracılığıyla yapılır. Ülkemizdeki ÖSYM ile aynı fonksiyona sahip olan UCAS, başvurunuzu seçtiğiniz okullara iletir. Bir üniversite ya da yüksekokul; öğrencisinin A-Level ya da eşdeğeri sınavlarda belli notları almış olması şartına bağlı olarak öğrenciyi kabul eder. Başvurulan üniversite ya da yüksekokul öğrenciyi kabul etmezse, UCAS başvuruyu hala açık yeri olan diğer öğretim kurumlarına yollayacaktır. UCAS vasıtasıyla aynı anda 5 okula kadar başvuru yapılabilir.
Üniversitelere doğrudan başvuru yapmak için vasıfları yeterli olmayan öğrenciler önce bir sene süren Foundation programlarına katılır. Foundation programları belli bir üniversite bünyesinde alınabileceği (Newcastle, Brunel University...) gibi bu programı sunan bağımsız okullar tarafından da alınabilir. (Bellerbys College, Cambridge Education Group gibi..)
İngiltere’de Üniversite Eğitiminin Avantajları
Lisans eğitim 3 yıl!
İngiltere'de lisans programları 3 yıl sürmektedir. Böylelikle Türkiye’de 4 senede tamamlayacağınız üniversite eğitiminizi İngiltere'de 3 senede tamamlayarak 1 sene avantajlı duruma geçebilirsiniz.
Bu, hem eğitim ve yaşam giderlerinizin 1 yıl azalmasını, hem de iş hayatına 1 yıl erken başlamanızı sağlayacaktır.
Üniversite sınavına son!
İngiltere üniversitelerinde istediğiniz bölümde eğitime başlamak için sadece lise diploması yeterlidir. İngiltere’de üniversite eğitimi almak için, Türkiye’de üniversite sınavına girmeniz gerekmiyor. Meslek liseleri dahil hangi tür liseden mezun olduğunuz önemli değil.
İstediğiniz bölümde okuyabilir, hayal ettiğiniz mesleğe sahip olabilirsiniz!
YGS ve LYS sınavları onucunda Türkiye'de, hayal etmediğiniz, istemediğiniz bir bölümü kazanmışsanız İngiltere harika bir seçenek! Hangi mesleği yapmayı hayal ediyorsanız İngiliz üniversitelerinin ilgili bölümlerinde okuyabilirsiniz. İngiliz üniversitelerinde istediğiniz bölümde eğitime başlamak için sadece lise diploması yeterlidir. Üstelik lisede hangi bölümden mezun olduğunuza bakılmaksızın, İngiliz üniversitelerinde istediğiniz tüm bölümlere kayıt yaptırabilirsiniz. Türkiye’de özel bir bölümden mezun bir öğrenci, İngiltere’de tıp veya mühendislik bölümlerinde okuyabilir. Aynı şekilde meslek liseli veya imam hatip lisesi mezunu olmanız istediğiniz bölüme kayıt yaptırmanıza engel teşkil etmez.
Dünyanın en çok tercih edilen okulları!
Köklü ve prestijli İngiliz üniversiteleri verdikleri eğitimin kalitesi ile tüm dünyada ün kazanmış, saygınlık görmüştür. İngiltere'deki üniversiteler kaliteli eğitim sistemleriyle size birey olarak nasıl düşüneceğinizi, yaratıcılık yeteneğinizi nasıl kullanacağınızı ve kendinizi iş dünyasında nasıl etkin kılacağınızı öğretir.
İngiliz yüksek eğitim sistemi, köklü geçmişi, modern teknolojik alt yapısı, kütüphane ve laboratuar imkanları, dünyaca ünlü akademik kadrosuyla uluslararası eğitim dünyasında özel bir yere sahiptir.
Lisans eğitiminiz için İngiltere'yi tercih ederek kariyer yaşantınızda çok önemli bir adım atmış olursunuz. Aldığınız prestijli diploma o dalda profesyonelleştiğinizin ve iyi düzeyde İngilizce bildiğinizin kanıtını oluşturur.
Tüm üniversitelerin YÖK denkliği var!
İngiliz üniversiteleri YÖK tarafından tanınmaktadır. İngiliz üniversitelerinden mezun olan bir öğrencinin sahip olduğu diplomanın Türkiye’de geçerliliği vardır.
Türkiye’de kamu kuruluşlarında görev almak, meslek odalarına bağlı çalışmak veya askerliğinizi kısa dönem erbaş ya da yedek subay olarak yapmak istiyorsanız İngiliz üniversiteleri size tüm bu imkânları sunmaktadır.
Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin eğitim maliyetine İngiltere’de eğitim alabilirsiniz.
İngiltere'da eğitimin toplam maliyeti, Türkiye'deki özel üniversitelerin eğitim maliyeti ile kıyaslandığında çok da farklı değildir. Türkiye’deki vakıf üniversitelerine ödeyeceğiniz ücretten daha fazla ödemeden köklü İngiliz üniversitelerinde istediğiniz bölümde eğitim alabilirsiniz.
Çok iyi derecede İngilizceniz olur.
Türkiye’deki İngilizce eğitim veren üniversitelerde İngilizce’nin gramer ve dil yapısı iyi öğrenilse de pratik yapma olanağı yoktur. İngiltere’de yaşıyor ve eğitim alıyor olmanın doğal bir getirisi olarak İngilizcenizi ileri seviyelere getirebilirsiniz. Yabancı öğrenciler ve öğretim görevlileriyle sürekli iletişimde olduğunuzdan İngilizcenizi bol bol pratik yapma fırsatınız olur.
Mezuniyet sonrası ülkenin lider şirketlerinde çalışabilirsiniz!
İngiltere’de lisans mezunu olan her yabancı ögrenciye, 1 yıl çalışma ve oturum izni verilir.
İngiltere’nin, ülkedeki üniversitelerden mezun olan yabancılara verdiği çalışma izni sayesinde ülkenin lider şirketlerinde çalışma fırsatını yakalayarak kariyer yaşantınıza güzel bir başlangıç yapmış olursunuz.
Ayrıca İngiltere’de öğrenim gören üniversite öğrencilerine yasal part-time çalışma izni verilmektedir.
İngiltere Türkiye’ye çok yakındır.
Türkiye’den İngiltere’ye uçak ile ulaşim sadece 4 saat sürmektedir. Son dönemlerde İngiltere’ye uçan havayolu şirketlerinin artması sonucunda uçak biletlerinin ucuzlaması bir avantaj olarak değerlendirilebilir.
Sınavsız ve koşulsuz yüksek lisans ve doktora yapabilme imkanını değerlendirebilirsiniz.
İngiltere’deki herhangi bir üniversiteden mezun olduğunuzda ALES, GRE, GMAT gibi bir akademik sınav engeline takılmadan direkt Yüksek Lisans veya Doktora programına geçiş yapabilirsiniz.
Uluslararası değişim programlarına katılabilirsiniz.
İngiltere’deki devlet üniversitelerinde bir yarıyıl okuduktan sonra üniversiteler arası öğrenci değişim programları olan ERASMUS ve SOKRATES ayesinde Avrupa'nın
herhangi bir ülkesinde iki döneme kadar ücretsiz üniversite eğitimi alma ayrıcalığına ahip olabilirsiniz.
İngiltere'deki pek çok dünyaca ünlü şehri ziyaret edebilirsiniz!
İngiltere'deki lisans eğitiminiz boyunca ülkedeki birbirinden güzel sahil kasabalarını görebilir, Londra gibi eşsiz bir metropolde muhteşem bir büyük şehir deneyimi yaşayabilirsiniz. Öğrencilik yıllarında sahip olacağınız bu avantaj ile dünyaca ünlü bir çok tarihi ve turistik mekanı tanımış olursunuz.
İngiltere Üniversiteleri
University of Aberdeen
University of Abertay [Dundee]
Anglia Ruskin University [Chelmsford]
Anglia Ruskin University [Cambridge]
Aston University [Birmingham]
The University of Bath
Birmingham University
The University of Bolton
Bournemouth University
Bradford University
University of Brighton
Bristol University
Brunel University [Uxbridge, West London]
University of Buckingham
University of Cambridge
Canterbury Christ Church University
University of Central England [Birmingham]
University of Central Lancashire [Preston]
University of Central Lancashire [Carlisle]
University of Chester
City University [Central London]
Coventry University
Cranfield University
Derby University
University of Dundee
Durham University
University of Durham Stockton Campus
University of East Anglia [Norwich]
University of East London
Edinburgh University
University of Essex [Colchester]
Exeter University
Glasgow Caledonian University
University of Glamorgan [Pontypridd]
Glasgow University
University of Gloucestershire [Cheltenham]
University of Greenwich [London]
Heriot Watt University [Edinburgh]
Heriot Watt University [Borders Campus, Galashiels [formerly Scottish College of Textiles]]
University of Hertfordshire [Hatfield]
Huddersfield University
University of Hull
University of Hull Scarborough
UHI Millennium Institute [Inverness]
Keele University [Staffordshire]
University of Kent [Canterbury]
Kingston University [South West London]
Lancaster University
University of Leeds
Leeds Metropolitan University
University of Leicester
De Montfort University [Leicester]
De Montfort University [Bedford]
University of Lincolnshire and Humberside [Lincoln]
University of Lincolnshire and Humberside [Hull]
Liverpool University
Liverpool Hope University
Liverpool John Moores University
University of London Colleges, Schools, Institutes and Teaching Hospitals
University of London
University of London Birkbeck College
University of London Goldsmiths College
University of London Heythrop College
University of London Imperial College of Science, Technology and Medicine
University of London Imperial College at Wye [[Kent Link]]
University of London King's College
Courtauld Institute of Art [London]
University of London Queen Mary
University of London Royal Holloway
University of London University College
University of London Eastman Dental Institute
Institute of Child Health [London]
University of London Institute of Cancer Research
Institute of Neurology [London]
University of London Institute of Education
University of London Institute of Psychiatry
The Royal Veterinary College
The Royal College of Music [London]
University of London School of Advanced Studies
University of London St. George's Hospital Medical School
University of London, London Business School
University of London School of Economics and Political Science
School of Pharmacy [London]
University of London School of Hygiene and Tropical Medicine
University of London School of Oriental and African Studies
University of London School of Slavonic and East European Studies
University of the Arts, London
University of the Arts London [[Chelsea College, London College of Fashion, Camberwell College, Central St.Martins College]]
Camberwell College of Arts
Chelsea College of Arts and Design
Central St.Martins School of Art and Design
London Metropolitan University
London South Bank University
Loughborough University
University of Luton
Manchester Metropolitan University
Manchester Metropolitan University [Crewe]
University of Manchester
Middlesex University [West London]
Napier University [Edinburgh]
Newcastle University
University of Northumbria [Newcastle]
The University of Northampton
Nottingham University
Nottingham Trent University
The Open University [Milton Keynes]
Oxford University
Oxford Brookes University
Paisley University
Plymouth University
The University of Portsmouth
Queen's University Belfast
Reading University
Robert Gordon University [Aberdeen]
Roehampton University [London SW15]
St.Andrews University
University of Salford
The University of Sheffield
Sheffield Hallam University
Southampton Solent University
University of Southampton
Staffordshire University
Stirling University
The University of Strathclyde [Glasgow]
Sunderland University
University of Surrey [Guildford]
University of Sussex [Brighton]
University of Teesside
Thames Valley University [Slough]
University of Ulster
University of Wales
University of Wales Aberystwyth
University of Wales Bangor
Cardiff University
University of Wales Lampeter
University of Wales, Newport
University of Wales Swansea
University of Wales Institute [Cardiff]
University of Warwick
University of the West of England [Bristol]
University of Westminster [London]
The University of Winchester
University of Wolverhampton
University of Worcester
University of York


Donanmaci Mahallesi Izmir , Karsiyaka
tel/fax- 0 232 441 74 34
Gsm:0(507) 917 37 50
skype/sdworldyurtdisiegitim
facebook/sdyurtdisiegitim.com
msn/sdworldyurtdisiegitim@hotmail.com
www.sdyurtdisiegitim.com.tr
E-mail: info@sdyurtdisiegitim.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder