4 Aralık 2013 Çarşamba

Amerika'da Eğitim Sistemi


Amerika'da Eğitim Sistemi
Amerikan eğitim sistemi genel anlamda 12 yıl sürmektedir. 6 yaşında (Primary School) ilkokula başlayan ABD'li öğrenciler 5 senelik bir eğitimin ardından 11 yaşında "Secondary School" diye adlandırılan orta öğretime başlarlar. İlk 3 yıl ortaokul eğitimi alan öğrenciler 14 yaşında liseye başlarlar ve 17 yaşında mezun olurlar. 11. sınıfta üniversiteye hazırlanmaya başlarlar ve çeşitli sınavlara girerler.
Liseyi bitiren öğrencilerin önünde hedef ve beklentileri doğrultusunda çok sayıda imkân bulunmaktadır. Sertifika ya da diploma programları ile kısa sürede pratik eğitim alarak iş hayatına atılabilirler; teknik enstitülere, meslek yüksek okullarına ya da üniversiteye devam edebilirler. Meslek yüksek okulu eğitimini seçenler 2 sene süren eğitimlerini "Community College" ya da "Two-Year College" adı verilen okullarda alabilirler. Yüksek okul diploması veren "Two Year College"ların kimi devlet destekli kimi ise özeldir. "Community College"lar ise devlet okullarıdır ve Türk Eğitim Sistemindeki Meslek Yüksek Okulu'na denktir. Bu okullarda 2 sene eğitim alan öğrenciler devam ettikleri bölüm ile ilgili Önlisans diploması (Associate Degree) almaya hak kazanırlar.
Eğitimlerine devam etmeyi seçen öğrenciler aldıkları kredileri üniversiteye transfer ederek, önlisans diplomasının üzerine 2 sene daha okuyarak lisans diploması (Bachelors Degree) alırlar. Genel olarak ABD'deki Community College'ların aynı eyalette bulunan üniversitelerle anlaşması bulunmaktadır ve müfredatları da eşdeğer olduğu için direkt 3. sınıftan başlamaya hak kazanırlar. Başka bir Eyalette eğitimlerine devam etmek isteyen öğrenciler ise bazı dersleri tekrar almak durumunda kalabilirler. Liseden sonra devlet üniversitesi ya da özel üniversitelere de devam edilebilir ve 4 sene süren eğitimden sonra üniversite diploması (Bachelors Degree) alabilirler. Genel olarak 2 senelik eğitimden sonra iş hayatına atılmaya karar veren öğrencilerin seçtiği yol kolej eğitimidir. Çünkü üniversiteye başladıkları takdirde 2 sene sonra bırakmak istedikleri zaman ellerinde önlisans diploması olmaz.
Lisans diploması alan öğrenciler eğer eğitimlerine devam etmek isterlerse 1 ya da 2 sene daha eğitimlerine devam ederek Masters Degree / Yüksek Lisans Diploması almaya hak kazanırlar. Ayrıca Graduate Diploma ve Graduate Certificate programları da yine üniversite sonrasında devam edilen sertifika ve diploma programlarıdır. Bu programların kabul koşulları yüksek lisans programlarına göre daha kolaydır ve pratik eğitim odaklıdır. Ayrıca tıp, hukuk, eczacılık ve veterinerlik gibi bölümlere lisans diploması aldıktan sonra, gerekli sınavlar verilerek devam edilebilir. Devam edilen programa göre yüksek lisans programları tezli ya da tezsiz olabilir. Yabancı öğrenciler part-time yüksek lisans programlarına katılamazlar.
Yüksek lisans diploması alan öğrenciler doktora programlarına devam edebilirler. Bazı üniversiteler ve bazı bölümler lisans diploması almış öğrencileri direkt doktora programlarına kabul etmektedirler. Bu programlarda yüksek lisans ve doktora programları birlikte alınmaktadır. Doktora programlarının ilk 2 yılı sınıfta ve
seminerlerle geçer. Geri kalan senelerde ise öğrenciler (1 ya da 2 sene) araştırma ile geçer. Öğrencilerden kendi teorilerini geliştirmeleri, ispatlamaları gerekmektedir.
Amerika’da lisans eğitimi 4 yıl, master programları ise üniversiteye ve alana bağlı olarak 1-2 yıl arasında değişmektedir.Herhangi bir hazırlık eğitimi zorunluluğu yoktur fakat üniversitelere girişte istenen çeşitli testler vardır. Her okul değilse bile özellikle rankingleri yüksek, giriş şartları daha zorlayıcı olan okullar bu sınav sonuçlarını da talep eder. Lisans eğitimi için SAT(Scholastic Aptitude Test), yüksek lisans ve doktora öğrencileri için GRE(Graduate Record Examinations) ya da GMAT (Graduate Management Admissions Test) İşletme ve İş İdaresi dallarında yüksek lisans ve doktoraya kabul için istenen çoktan seçmeli genel bilgi ve yetenek testleridir.
ABD'de Üniversite Eğitimi
Ana Hatlarıyla Amerikan Eğitim Sistemi: Amerikan eğitim sistemi, eğitimde yönetimi yerel yönetimlere (yani eyaletlere) devretmiş bir sistemdir. Her eyalet kendi eğitim sistemine uygun bir şekilde örgütlenme ve çalıştırma hak ve sorumluluğuna sahiptir. Buna göre ABD’de teorik olarak 50’nin üzerinde farklı eğitim sisteminin bulunduğu söylenebilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim sistemi üç ana bölümden oluşmaktadır: İlköğretim, Ortaöğretim ve Ortaöğretim sonrası. Zorunlu eğitim süresi eyaletlere göre 10 yıl ile 13 yıl arasında değişmektedir. Burada temel mantık zorunlu eğitimin en az 10 yıl olmasıdır.
ABD’de yükseköğretim, oturmuş güçlü bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak 3 tip yükseköğretim kurum Bulunmaktadır.
• Önlisans veren toplum & meslek yüksek okulları (Junior or Community Colleges – Vocational Technical Institutions)
• Lisans derecesi veren 4 yıllık müstakil yüksek okullar (Colleges)
• Üniversiteler: Günümüzde ABD’de 3600’den fazla yükseköğretim kurumu vardır. Bunların 2100’den fazlası 4 yıllık, 1500’den fazlası ise 2 yıllıktır. Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenci sayısı yaklaşık 14.000.000’dur.
İki yıllık yüksekokulların büyük bir kısmı bölgesel olarak idare edilir ve finansmanı halk tarafından veya da bölgesel olarak sağlanır. Bu okulların amacı teknik ve profesyonel alanlarda eğitim vermek ve 4 yıllık okullara hazırlamaktır. Üniversitelerde lisans eğitimi yüksek lisans ve doktora programları olmak üzere değişik seviyelerde eğitim verilmektedir. Esnek bir yapıları vardır. Ders kredileri üniversiteler arasında transfer edilebilir. Öğrenciler bir üniversitede aldıkları kredileri ikinci bir üniversiteye transfer edebilirler ve buradan diploma alabilirler.
Programların ve derslerin çeşitli olması Amerikan sisteminin esnekliğine çok uygundur. Lisans öğrencileri 'genel eğitim', temel lisans eğitimi ' veya 'çekirdek müfredat' ı içeren dersleri alarak başlarlar ve daha sonra ana dallarını seçerler. Amerika'da lisans öğrencilerinin diğer ülkelere nazaran daha çok seçeneği vardır. Fikir değiştirip farklı bir ana dal seçmek istenirse baştan başlanması gerekmez, önceden alınan derslerin bir kısmı geçerli kabul edilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde "school" (okul) insanların bir şeyler öğrendiği herhangi bir yer anlamında kullanılmaktadır. Bir koleje "okul" diyebilirsiniz. Bir üniversiteye de "okul" diyebilirsiniz. "Okul" kelimesini, herhangi bir İngilizce dil kurumu, lisansüstü program, ya da ortaöğretim okulu (lise) için kullanabilirsiniz.
Kolej veya üniversite: Amerika'da kolej, lise veya ortaöğretim okulu anlamına gelmez. Kolej ve üniversite programları okulun 13. yılında, öğrenci 17, 18 ya da daha büyük bir yaşta iken başlar. İki-yıllık bir kolej (Community College’ler) Associate's Degree (Ön Lisans Derecesi) verir. Dört-yıllık bir kolej ya da üniversite Bachelor's Degree (Lisans Derecesi) verir. Bu dereceleri sunan programlara "lisans" okulları denilir.
Lisans eğitimini kolej ya da üniversitelerden alabilirsiniz. Bununla birlikte, Amerika'da öğrenciler, dört-yıllık lisans programı ve derecesi için "üniversite" kelimesi yerine "kolej" kelimesini tercih ederler. Kolejlerin bir çoğu üniversitelerden bağımsız şekildedirler. Bazıları ise üniversitelerin bir parçasıdır ve üniversite kampüsünde bulunur. Birkaç kolej, seçilmiş bazı konularda lisansüstü eğitim verir. Ancak genellikle lisansüstü programlar üniversitelerce sunulur. Bu yüzden, Amerikalılar lisansüstü eğitimden bahsederken "kolej"den ziyade "üniversite" ifadesini kullanır.
Akademik Yıl: Dersler genellikle Ağustos veya Eylülde başlar ve Mayıs veya Hazirana kadar devam eder. Yabancı öğrencilerin bir çoğu Amerikan Üniversitelerine sonbaharda başlar. Bu sayede okula yeni başlamış diğer öğrencilerle daha kolay uyum sağlarlar. Ayrıca bütün dersler sonbaharda başlayacak şekilde düzenlendiği için, dersleri sırasıyla almak isteyenler okula sonbaharda başlamalıdır. Bir çok okulda akademik yıl iki dönem ya da sömestrden oluşur. Bazı okullarda seçmeli yaz dönemiyle birlikte toplam dört dönemden oluşan 'quarter' sistemi uygulanır.
Üniversiteye giriş: Liseden sonra ABD’de üniversiteye başlangıç yolunda temel olarak iki rota takip edilir. Bunlardan birincisi mevcut notlarınız ve niteliklerinizle dört senelik bir okula doğrudan müracaat etmektir. İkincisi ise dört senelik üniversiteye doğrudan başlamak yerine önce iki senelik eğitim veren ‘community college’lerden birisine devam etmek ardindan buradan alacağınız kredileri dört senelik bir okula transfer ederek 2+2 şeklinde üniversite mezunu olmaktır.
Burada en önemli sorun bölüm, finansman, coğrafi konum gibi bir takım kriterleri de dikkate alarak hangi üniversitelere başvuracağınıza karar vermektir. İyi bir seçim yapabilmek için olabildiğince çok bilgi sahibi olmanız gereklidir. Bu bilgileri nereden alacağınız konusunda herhangi bir fikriniz yoksa, Alternatif Yurtdışı Eğitim olarak yardıma hazırız.
Hangi okullara gitmek istediğinizi belirledikten sonra, ikinci aşama; belirlediğiniz okulların başvuru dosyalarını hazırlamaktır. Amerikan üniversitelerine ve kolejlerine başvuru konusunda yazılanların çoğu, öğrencilerin üniversite/kolejin istediği gerekli şartları yerine getirmiş olmaları üzerinde odaklanır. Önemli olduğu halde hakkında daha az soru sorulan konu ise, üniversite/kolejlerin tüm başvuruları özellikle de yabancı öğrencilerin yaptıkları başvuruları nasıl değerlendirdikleridir.
Örneğin, siz kendinize şu soruları sordunuz mu?
· Okula kabulüme karar verilirken, başvurumun daha çok hangi bölümleri dikkate alınacaktır?
· Lise eğitim durumum nasıl değerlendirilecek, diğer öğrencilerin sahip oldukları akademik birikimden ne gibi farklı özellikler taşıyor olabilirim?
· İngilizce yeterliliğim, okul etkinliklerine ve organizasyonlara katılma durumum ve sanatsal yeteneklerim ne kadar önemlidir?
Bu sorulara verilebilecek kesin cevaplar yoktur. Üniversiteler başvuruları ele alırken, farklı kriterler üzerinde yoğunlaşmaktadırlar. Kayıt komitesi üyeleri başvuruları değerlendirirken, yılların verdiği deneyimlerini kullanırlar; dikkatli ve titiz bir şekilde kabul kararını verirken, başvuran adayın potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeye alırlar.
Amerika’da Üniversite Eğitimini Kimler Alabilir?
Üniversite eğitimi almak için Amerika gerçekten de çok iyi bir seçimdir. Amerikan Üniversiteleri dünyaca tanınmış bir kaliteye sahip olmakla beraber dünyadaki birçok yeniliğe imza atmaktadırlar. Elbetteki Amerikada Üniversite bitirmek bir ayrıcalıktır. Amerika Birleşik Devletleri yüz ölçümü bazında Yaklaşık olarak Türkiyenin 13 katı olup binlerce üniversiteye sahiptir.
Amerika da Üniversite hayatınıza 3 şekilde start verebilirsiniz:
1) Dil Okuluna Kayıt: Herhangi bir Üniversiteye Kayıt olmadan dil seviyenizi istenilen seviyeye kadar getirmek için danışmanlarımız tarafından önerilen dil okullarında dil eğitimi alıp sonrasındada TOEFL sınavını geçip direk olarak üniversiteye kayıt yaptırabilirsiniz. Dil eğitim süreniz dil seviyenize göre belirlenir. Ortaya yakın dil bilgisi olan kişiler genelde dil engelini 6-7 aylık kurslarla aşabilmektedir. Bazı Üniversiteler Üniverisite kayıtlarında TOEFL sınavı şartı koymamakta olup kendi bünyelerindeki dil proğramını tamamlamanız şatrını koyabiliyor. Böyle üniversitelere talep doğrultsunda FACT CONSULTANCY olarak şartlı kabül alabiliyoruz. (Şartı üniversitenin dil kursunu bitirmek) Dil eğitimi ortalama maliyet: 7 aylık kurs fiyatları okul ve kalitesine göre sadece kurs olmak üzere 4000 dolar ile 8000 dolar arası değişmektedir. Amerikanın Önde gelen ciddi dil kurslarının bazılarınında üniversite yerleştirme sistemi mevcuttur. Bazı öğrenciler öncelikle bu dil okullarına yazılıp sonrada bu dil okullarının anlaşmalı olduğu Üniversitelere daha kolay kabul alabilmektedirler. Bu dil kurslarına örnek olarak, ELS: www.els.edu, Kaplan Aspect: www.kaplanaspect.com, ve Study Group: www.studygroup.com ‘u örnek olarak verebiliriz.
2) 2 Yıllık Üniversiteye Kayıt: ABD de 2 yıllık devlet üniversiteleri sizin üniversite hayatınıza başlamak için iyi bir başlangıç olacaktır. Zira bu üniversitelerin fiyatları 4 yıllıklara nazaran yarı yarıya daha ucuz olmakla beraber sizlere ek avantajlar sunar. İki
yıllık Üniversitelerin Yıllık Üniversite Ücretleri 7000 ile 8000 dolar arasındayken 4 yıllık Üniversitelerin fiyatları 15000 ile 20000 dolar arasındadır. İki yıllık Üniversitenin sizlere sundugu avantajlar şöyledir:
2 yıllık üniversiteye başlamakla dil eğitiminizi burada daha düşük maliyetlere getirebilirsiniz. İki yıllık Üniversitelerin genelinin Hazırlık (Dil Eğitimi) bölümleri yaklaşık olarak senelik 3500 ile 5000 dolar arasındadır.
Not ortalamanızı yüksek tutup normal lise diplomanızın notlarıyla girecemeyeceginiz 4 yıllık üniversitelere girebilir ve iki senenin sonunda kredilerinizi transfer edip 4 senelik üniversitenin 3.sınıfından başlayabilirsiniz. Böylelikle iki diploma sahibi olmakla beraber eğitiminizin ilk iki senesini yarı maliyetine düşürmüş olursunuz.
3) 4 yıllık Üniversiteye Kayıt: Üniversite Eğitiminize 4 yıllık üniversitelere kayıt yaptırarak devam edebilirsiniz. Bazı üniversiteler dil eğitimini kendi bünyelerinde vermekteyken bazıları sadece TOEFL sonuçları ile kayıt almaktadırlar. 4 senelik üniversite dil eğitimi yıllık maliyeti yaklaşık olarak 4000 ile 9000 dolar arasında değişmektedir. Üniveriste Fiyatları ise 15000 ile 20000 dolar arasında değişmektedir.
Kimler Amerikan Üniversitelere kayıt olabilir?
Her yaştan herkes Amerikan Üniversitelerinekayıt olabilir. Yaş ve durum sınırlaması yoktur. Tek şart Lise mezunu olmanızdır. Lise mezunu olan herkes Amerikan Üniversitelerine kayıt olabilir.
Amerikan Universitelerinde hangi bölümleri Okuyabilirsiniz?
Universitelerde istediğiniz bölümü okuyabilirsiniz. Herhangi bir sınav ve şarta tabi tutulmadan istediğiniz bölüme kayıt yaptırabilirsiniz. Buradaki en önemli husus ve Öğrenciye tavsiye edilen önerğe öğrencinin okuyabileceği bir bölüme kayıt olmasıdır. Her öğrenci kendi kapasitesini iyi bilmeli ve makul, okuyabileceği bölümlere yazılmalıdır. Mesala Matematik alanında kabiliyeti az olan birisi sosyal alana yönlenmelidir. Okul sizi bölüme kabul etmem demez ama sizin bölümü okuyabilecek kadar beceriniz yoksa bu sizin için hem zaman hemde para kaybı olacaktır. Dolayısıyla sizlere tavsiyemiz okuyabileceğiniz bölüme kayıt olmanızdır.
Amerikada 4 yıllık Üniversiteye kabul İçin aranan bazı şartlar:
Lise Trancript Ortalaması: Amerikan Üniversiteleri genelde Öğrencinin Lise derslerinin ortalamalarına bakıp kayıt kabul için karar vermektedirler. Not ortalaması 4 üzerinden 3 ve üzeri Olanların %90’ ı seçtiği proğramın özelliğine göre kabul alabilmektedir.
Referans Mektupları: Üniversitelerin hemen hemen yarısı Öğrencinin Lisedeki hocalarından alacağı referans mektuplarına dikkat etmektedirler. Bu referans mektuplarının Branş hocalarından alınmasını tavsiye ederiz. Lise not ortalaması 3 ün altında olanların kabul edilme durumu seçtiği üniversitenin şartları ve lise döneminde aldığı bazı derslerin not ortalamasına bakılarak belirlenmektedir. Bu referans mektuplarını her Üniversite istememektedir, fakat özellikle not ortalaması 3 ün altında olanların referans mektubu sunmaları faydalarına olacaktır. Community College lerde ise Referans mektubu istenmemektedir.
Amerikan Üniversitelerine Kabul için gerekli Dil Şartı ve Sınavlar:
Amerikada bir Üniversiteye başlabilmeniz için TOEFL sınavından istenilen puanı almış olmanız gerekiyor. Bazı Üniversiteler TOEFL sınavsız şartlı kabul verebiliyor. Bu üniversitelerin genelde kendi dil eğitim bölümleri mevcut oluyor. Gerekli TOEFL puanını alana kadar buralarda ingilizce eğitiminize devam edebiliyorsunuz. Bazı üniversiteler ise TOEFL şartı aramaksızın kendi dil proğramlarını bitirmeniz şartıyla üniversitelerinde okumanıza izin verebiliyorlar. Amerikada 4 senelik Üniversitelerin Birçoğu TOEFL sınavının Yanında SAT adlı bir sınavıda kayıt kabul için ön şart olarak istemektedirler. Bu SAT sınavına girebilmek için tabiki belirli bir seviyede İngilizce bilgisine ihtiyaç vardır. Bu ingilizce seviyesine sahip olmayan adaylar öncelikle ingilizce eğitimini almaları gerekmektedir. Bu ingilizce eğitimini adaylar ister özel isterse bünyesinde hazırlık kursu bulunduran üniversitelerden alabilirler. Ayrıca SAT sınavınında hazırlık kurslarıda mevcuttur.
Amerikan Üniversitelerine Başvuru tarihleri:
Amerikada Eğitim için ilk olarak dil eğitimini seçiyorsanız ABD ye gitmeyi düşündüğünüz tarihten en az 1 ay önce, eğer üniveriste kayıtlı gitmeyi düşünüyorsanız, kış dönemi için (eylül başlangıcı) en geç 5 Agustos, Bahar dönemi için ( ocak başlangıç) en geç 20 Kasım tarihlerinde başvuru yapmalısınız. Her üniversitenin başvuru tarihi değişik olduğundan kayıt işlemlerinde başlamayı düşündüğünüz tarihten en az 3 ay önce başvuru yapmak faydanıza olacaktır. Başvuru tarihlerini geçirenlere ise kayıt tarih sınırı olmayan özel dil okullarına kayıt yaptırmalarını ve sonrasındada arzu edilen üniversiteye transfer etmelerini tavsiye ediyoruz.
Amerikan Üniversitlerinden Kaç Kredi ile mezun olunur? Ve dönem başı alınması gereken kredi sayısı nedir?
Amerikan universitleri Kredi sistemi ile çalışır ve Türkiye gibi Üniversiteler 4 senede tamamlanır. Tıb ve yakın bölümler haricinde Universitelerden 120 ile 130 kredi arasında bir kredi ile mezun olunur. Uluslararası öğrenciler öğrenci statülerini koruyabilmek için dönem başı en az 12 kredi almak zorundadırlar.
Amerikan Üniversitelerinden Mezun olduktan sonra Oturum izni ve Vatandaşlık hakkı varmıdır?
Gerek Commnutiy College gerekse 4 yıllık universite veya Master mezunları Okul bitiminden sonra ABD hükümeti tarafından 1 senelik çalışma izni ile ödüllendirilirler. Bu çalışma izni süresince, daha önce hazırlık yapmak koşuluyla, öğrenci alanı ile kendisine çalışacağı bir sponsor firma veya kuruluş bulursa o firmada çalışabilir. Bu çalışmadan sonra Oturum ve Çalışma Vizesi (H1 vizesi) almaya hak kazanır. Bu çalışma vizesini 5 sene kadar devam ettiren kişi Green Card için başvurusu yapmaya hak kazanır. Green Card lada 5 sene sorunsuz çalışırsa o zamanda Vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanır.
Okul Seçimi
Firmamızın deneyimli danışmanları ile yapacağınız görüşmeler neticesinde Okumak istediğiniz bölüm, Bütçeniz, ve Hedefleriniz göz önünde bulundurularak tarafınıza Üniversite listesi verilir. Bu listeye göre sizinle yapılan görüşmeler ve firmamızın tavsiyeleri doğrultusunda kayıt yapılacak Üniversite seçilmiş olur. Üniversite seçim işlemleri çok önem arz etmektedir. Bazı durumlarda aynı ücretlere daha kaliteli okullarda okuma şansınız varken deneyimsiz danışmanlar tarafından yanlış yölendirilebiliyorsunuz. Firmamız Üniversite seçiminizi yaparken not ortalamanız, bütçeniz ve eğitim hedefleriniz doğrultusunda sizlere en uyğun üniversiteleri bularak profesyonel manada kayıt işlemlerinizi yapar.
ÖSS Şartı ve Denklik
Amerikada herhangi bir Üniversiteye yazılmanız için ÖSS şartı yoktur, yalnız ABD deki eğitminiz bittikten sonra YOK ten denklik almak istediğinizde YÖK sizin onceden girmiş olduğunuz ÖSS den taban barajını aşmış olmanıza bakacaktır. Amerikan Üniversitelerinin hepsinin (uzaktan eğitim hariç) Türkiyede denkliği vardır.
Donanmaci Mahallesi Izmir , Karsiyaka
tel/fax- 0 232 441 74 34
Gsm:0(507) 917 37 50
skyp/sdworld
facebook/sdyurtdisiegitim.com
msn/sdworldyurtdisiegitim@hotmail.com
www.sdyurtdisiegitim.com.tr
E-mail: info@sdyurtdisiegitim.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder